Реклама / Ads
18| 8968 |23.06.2020 НОВИНИ

”ЕМКО”: ДАНС блокира инвестиция в дружеството, а доказателствата за произхода на средствата изчезнаха

.
Емилия Гебрев
Инвестиция в „ЕМКО” е блокирана по сигнал на ДАНС за предполагаемо „пране на пари” без възможност за обжалване поради затварянето на съдилищата през извънредното положение. Пред органите на реда са представени документи, които удостоверяват законността на произхода на парите, но доказателствените материали, защитаващи позицията на ”ЕМКО” изчезват.
 

За случая алармират от дружеството "ЕМКО" и прилагат сигнала на собственика на дружестото Емилиян Гебрев до редица институциии.

 

Ето целият текст на писмото изпратено до медиите без редакторска намеса:

 

Уважаеми колеги,

Бихме искали да ви информираме за следното: 

Във връзка с груби процесуални нарушения и погазване на принципите на правовата държава от страна на специализираното наказателно правосъдие в България от ЕМКО ООД е изпратено писмо до министъра на правосъдието и членовете на Висшия съдебен съвет, до Инспектората на ВСС, с копие до Президента и Министър-председателя.

 

В писмото се описва спирането на инвестиция в „ЕМКО" в условията на извънредното положение, с цел  финансовото им укрепване, създаването на материални буфери и гарантиране на заплатите на работниците и служителите - над 2000 души. Блокирането на парите е извършено по сигнал на ДАНС за предполагаемо „пране на пари" без възможност за обжалване поради затварянето на съдилищата през извънредното положение.

 

Подадените впоследствие жалби срещу запора към Специализиран Апелативен Наказателен Съд, както и към Софийски Апелативен Съд са придружени с класьори с доказателствени материали за произхода на средствата. Приложените документи категорично удостоверяват законността на произхода на парите  по превода - лични средства от изплащане на дивидент от дейността на фирмите, след платени данъци.

 

Доказателствените материали, защитаващи позицията на ЕМКО изчезват.

 

В закрито заседание по ВНЧД №272/20  Специализираният Апелативен Наказателен Съд постановява определение, в което потвърждава запора, именно поради липсата на доказателствения материал на ЕМКО.

 

В писмото се изразява недоумение от отказа на съда да установи причините за липсата на тези фундаментални за справедливо отсъждане документи, преди самото произнасяне по същество.

 

Още по-необясним е фактът, че съдът аргументира решението си във вреда на интереса на ЕМКО именно с липсата на неговия доказателствен материал, изчезнал зад стените на специализираната съдебна власт.

 

Заявява се, че случилото се граничи с криминално престъпление, което следва да бъде надлежно разследвано. Случилото се е недопустима злоупотреба от длъжностни лица, довела до постановяване на незаконосъобразен акт, който без да обследва конкретните факти и документи накърни правата ми и нанесе икономически щети на нашите предприятия и на държавния бюджет.

 

ЕМКО използват случая да напомнят, че въпросният случай не е единственият пример за нередности в системата на съдебната власт, които през последните 3 години се използват пряко или косвено против компанията- една от най-големите в бранша и регистрирана в Списъка на Стратегическите предприятия в България.

 

Това, което прави този пореден случай особен, обаче е цинизмът на тази репресия в условията на извънредното положение и разрастващата се икономическа криза. Този случай е особен и с арогантността, с която се нарушават законите на България от самата съдебна власт в рамките на процесуалното производство, от една страна и от друга- произнасяне на съд във вреда на жалбоподателя, поради "липсата" на надлежно представените от самия него документи по делото.  

 

Отправя се призив към ръководството на съдебната власт не само да направи необходимото за възстановяване на справедливостта и законността, но и за разследване на това флагрантно погазване на законите и правилата и определяне на съответното наказание на нарушителите. 

 

Пълният текст на писмото в оригинал и текстови файл се прилага.

ЕМКО ООД

София, 23 юни 2020 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6090 |18.06.2020 Иван Гешев иска военната прокуратура да гледа престъпленията на служители от МВР и ДАНС . 1| 4500 |18.06.2020 Блокираха ромския квартал в Перущица заради заразата . 23| 16127 |13.06.2020 Татяна Дончева: Като назначиш ДАНС, НАП и всички институции, какъв ти е проблемът? . 14| 7439 |05.06.2020 ДАНС разследва бордерата на Васил Божков от „УниКредит Булбанк“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads