Реклама / Ads
47| 15019 |24.12.2015 НОВИНИ

Енчев: Санкции за турския посланик!

.
Велизар Енчев
В последните 48 часа турският посланик у нас Сюлейман Гьокче, както и генералните консули на Република Турция в Бургас и Пловдив, си позволиха грубо потъпкване на правилата за дипломатическата дейност, пише в нарочна декларация до медиите независимият народен представител Велизар Енчев. И още:
 

В нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г., ратифицирана от българска страна през 1967 г., забраняваща намесата на дипломатическите представители във вътрешните работи на страната-приемник, посланик Гьокче свика в софийската си резиденция областни ръководители на Движението за права и свободи, внушавайки им да подкрепят Лютви Местан в навечерието на извънредното заседание на партията.

 

По същото време турските генерални консули в Бургас и Пловдив извършваха подобна агитация сред членове на ДПС, което е нарушение на Виенската конвенция за консулските отношения от 1963 г., ратифицирана от България през 1989 г.

 

В член 23 на конвенцията е указано, че приемащата страна по всяко време може да обяви за persona non grata дадено консулско длъжностно лице, нарушило Виенската конвенция, и изпращащата го държава е длъжна да го отзове или прекрати неговите функции в консулството.

 

Понеже са налице публични действия на чужд посланик и двама генерални консули, с които демонстративно се погазват Виенската конвенция за дипломатическите отношения и Виенската конвенция за консулските отношения, МВнР е длъжно да приложи наказателните клаузи в двете конвенции. Това го изисква както международното право, така и накърненото ни национално достойнство.

 

В конкретния случай външното ни министерство е в правото си да започне процедура за санкциониране на чуждия посланик и подчинените му генерални консули, вкл. и отзоваването им от страната.

 

Що се отнася до очакваното неофициално посещение в България на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, настояваме министър Даниел Митов спешно да нареди  на българския посланик в Анкара да поиска от турската страна отмяна на визитата, която в настоящия момент представлява пряка и недопустима намеса във вътрешните ни работи.

        

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5813 |24.12.2015 ВМРО зове Външно да отмени визитата на турския външен министър . 12| 5251 |22.12.2015 ВМРО на нож срещу турския филм "България, моята земя". . 6| 4489 |21.12.2015 ЕС удължи санкциите върху Русия . 7| 4819 |18.12.2015 А. Тренчев: Радан и хората не подават оставка заради пари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads