Реклама / Ads
14| 3825 |31.01.2022 НОВИНИ

Енергийният министър: Ако спрем износа на ток, ще пострадат Румъния и Гърция, балансираме региона

.
Александър Николов
”Ако спрем износа ще падне цената, това е факт, но това ще доведе до сериозни последствия за България. Глобата е едно на ръка. Дългосрочно трябва да имаме добри отношения с нашите съседи. Това, че в момента България успява да балансира с енергийното си производство, специално ток, е добре, и ако го направим ще имаме полза. Тя е краткосрочна. Дългосрочно - както Румъния, така и Гърция са ни ключови партньори.
 

Това заяви пред bTV министърът на енергетиката Александър Николов.


Ако ние спрем да изнасяме сега, ще пострадат много те. Съответно можем да очакваме абсолютно същата реакция в момент, в който ние ще се нуждаем от тях, за да не се получи тази ситуация при нас. Има правила, които трябва да се спазват дългосрочно. Правилата са, че ще стигнем до единен пазар. Да, тежка криза е в момента. Да, всички са в тази криза. Цените в Европа, особено на битовия пазар, са много високи. Не знам дали има други страни, които са си спрели уличното осветление. Енергийната криза е криза за цяла Европа в момента, не е само в България. Факт е, че България на фона на мощностите, с които разполага, балансира целия регион", коментира още той.


Спирането на износа на ток може да стане ако излезем от ЕС. "Смятам, че облагите от членството ни там са повече. Няма да намалим производството дотолкова доколкото става въпрос за въглища, тъй като ако се намали допълнително предлагането на пазара, това ще повиши цената. Регулираният пазар няма промяна в цената от юли насам, посочи той.

 

Относно свободния пазар към момента системата е почти на границата си. Това, което колегите от министерството на енергетиката правят, е да работят усърдно с всички дружества под шапката на БЕХ, за да се проверят кои мощности са в ремонт и защо тези ремонти са отлагани, дали може да се произвежда повече. Не са много тези в ремонт, но биха помогнали. Всичко, което може да се направи, за да се повиши предлагането на пазара, особено в пиковите часове, мисля, че е направено", каза Николов в сутрешния блок на "Нова телевизия".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3606 |29.01.2022 Енергийният министър: Освобождаването на ръководството на „Булгаргаз“ е резултат от проверката на БЕХ . 14| 12337 |28.01.2022 Хърватски министър: Президентът ни орезили пред България и Украйна . 20| 3140 |27.01.2022 Бивш военен министър: Путин иска да върне величието на СССР . 3| 3107 |26.01.2022 Бивш военен министър: Малко е вероятно Русия да нахлуе в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads