Реклама / Ads
0| 2798 |26.07.2022 НОВИНИ

Енергийните министри от ЕС обсъждат осигуряването на газовите доставки за зимата

.
Източник: БГНЕС
В Брюксел днес започва извънреден съвет на енергийните министри на държавите-членки от Европейския съюз. Основната тема – осигуряването на газовите доставки и подготовка за зимата.
 

Очаква се министрите да обсъдят предложението на ЕK за 15% намаляване на потреблението на природен газ в Евросъюза от следващия месец до март идната година. Според последните предложения 5 страни-членки ще са необходими, за да задействат тревога на ниво ЕС за сигурността на доставките вместо 3, както се предвиждаше по-рано. Всичко това на фона на задълбочаваща се несигурност на доставките на руско синьо гориво в Европа.

 

„България няма да поиска дерогация за намаляване на потреблението на газ с 15 на сто от август до март следващата година, както предложи Европейската комисия миналата седмица“, съобщиха за БНР източници от Брюксел.

 

От днес „Газпром“ намалява наполовина количеството газ, което изпомпва през газопровода „Северен поток“. Така по тръбите под Балтийско море ще текат едва 20% от договорените между Германия и „Газпром“ количества. Като причина руската компания посочва ремонт на още една турбина. Според Берлин обаче няма техническа причина за намаляването на обемите по „Северен поток“.

 

Темата беше и сред акцентите в среднощното послание на украинския президент Володимир Зеленски.

 

„Русия прави всичко това с цел - да може максимално да затрудни европейците да се подготвят за зимата. И това е открита газова война, която Русия води срещу обединена Европа - така трябва да се възприема. И не ги интересува какво ще стане с хората, как ще страдат - от глад - заради блокиране на пристанища, или от студ и бедност... Или от окупация. Това са просто различни форми на терор“, заяви той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3239 |22.07.2022 ”Демократична България”: Не сме решили дали ще участваме с министри в кабинета, за експертно правителство сме . 0| 3053 |22.07.2022 Депутатите обсъждат правилата за избор на шеф на КПКОНПИ . 0| 3390 |17.07.2022 Гьоков: Може да изтеглим всички министри на БСП в името на кабинет . 0| 3358 |16.07.2022 „Продължаваме Промяната“ обсъждат възможностите за съставяне на правителство в планински курорт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads