Реклама / Ads
4| 12575 |11.01.2024 НОВИНИ

Ескалация в Червено море: САЩ и Великобритания свалиха десетки дронове и ракети на хутите

.
Силите на САЩ и Обединеното кралство са свалили 21 безпилотни самолета и ракети, изстреляни от йеменските хути към международните морски пътища в Червено море, съобщи "Ройтерс".
 

Белият дом заяви, че атаките ескалират и че САЩ ще се консултират с партньорите си за следващите стъпки, ако набезите продължат.

 

„Те заплашват и атакуват търговски кораби, свързани с държави от цял свят, много от които нямат никаква връзка с Израел. Тези атаки са незаконни и ескалиращи“, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.





Това е най-мащабната атака в района от страна на бунтовниците до момента, каза и британският министър на отбраната.

 

Снимки от британското министерство на отбраната показаха военни на HMS Diamond, които наблюдават изстрелването на ракетите Sea Viper.

 

Централното командване на САЩ съобщи, че няма данни за пострадали или нанесени щети, и добави, че това е 26-ата атака на хутите срещу търговските морски пътища в Червено море от 19 ноември насам.

 

Нападенията сериозно нарушиха международната търговия по ключовия маршрут между Европа и Азия, по който се осъществява около 15% от световния морски трафик.

 

Много корабни компании бяха принудени да променят маршрута на корабите си, като изберат по-дългия път около Африка, въпреки че няколко големи петролни компании, рафинерии и търговски къщи продължиха да го използват.





Тримесечната война между Израел и Хамас се разпространи и в други части на Близкия изток. Хутите, които контролират по-голямата част от Йемен, са се насочили по маршрута, за да покажат подкрепата си за терористичната групировка Хамас.

 

Припомняме, че товарният кораб "Galaxy Leader" с двама българи на борда, частично собственост на израелски бизнесмен, беше отвлечен от хутите в Червено море на 19 ноември.

 

След множество атаки по караби, Съединените щати събраха многонационална военноморска коалиция, за да помогнат за защитата на търговския трафик от атаки на движението хуси в Йемен. Повече за инициативата "Пазител на просперитета" - четете тук

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 8807 |11.01.2024 Терор: Русия удари хотел в Харков, там отсядали журналисти /видео/ . 0| 4329 |11.01.2024 Първо заседание на Народното събрание в новата година . 0| 4260 |11.01.2024 СОС отново ще опита да си избере председател . 0| 4217 |11.01.2024 Слънчево време ни очаква днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads