Реклама / Ads
0| 2872 |23.08.2022 НОВИНИ

Естония отхвърли обвиненията на Русия за убийството на Дугина

.
Даря Дугина Източник: Facebook
Естония нарече „провокация“ опитите на Русия да обвини украинка, която е убила дъщерята на виден поддръжник на президента Владимир Путин чрез автомобилна бомба и след това e избяга в балтийската страна, съобщава „Файненшъл таймс“.
 

От руските служби за сигурност на ФСБ твърди, че 43-годишната Наталия Вовк е отговорна за убийството на 29-годишната Дария Дугина, дъщеря на прокремълския идеолог Александър Дугин. Според ФСБ се предполага, че след това Вовк е избягала в Естония, което накара руските националисти да поискат предприемането на твърди действия срещу балтийската страна, която е един от най-големите поддръжници на Украйна.

 

Министърът на външните работи на Естония - Урмас Рейнсалу каза пред местна телевизия: „Ние считаме това за един случай на провокация в много дълга поредица от провокации от страна на Руската федерация и нямаме какво повече да кажем за това в момента“.

 

Естония претърпя най-голямата си кибератака от 15 години насам, след като през миналата седмица премести паметник на танкове от съветската епоха в близост до границата си с Русия.

 

Рейнсалу каза, че това е част от модела на Москва да оказва натиск върху Талин за подкрепата ѝ за Украйна, тъй като досега Естония е предоставила повече помощ на глава от населението на Киев от всяка друга страна.

 

„Защо Естония претърпя най-големите кибератаки след „нощта на Бронзовия войник“? Защо бившият президент на Русия каза преди две седмици, че това, че Естония все още е свободна страна, е техен провал?“ попита той по телевизия ETV, предава БНР.

 

Индрек Каник, ръководител на подкрепяния от държавата мозъчен тръст Международен център за отбрана и сигурност, посочи пред естонската телевизия: „Възможно е това да е собствена операция на ФСБ, тъй като тези хора са се превърнали в заплаха. В същото време е удобно да обвиняваме украинците. Сега виждаме, че Естония също може да бъде въвлечена в това“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2789 |11.08.2022 Естония затваря границите за руснаци с шенгенски визи . 0| 3858 |04.08.2022 Уволнената от НКЖИ Алексова: Министърът наредил на ген. директор да ме освободи, обвиненията са манипулация . 0| 6764 |27.07.2022 НС отхвърли доклада на Временната комисия по спиране на природния газ от ”Газпром Експорт” . 0| 6833 |07.07.2022 Гешев на ВСС за освобождаването си: Отхвърли искането на проф. Стоилов, отказа да отговаря за ”Осемте джуджета”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads