Реклама / Ads
0| 4139 |19.01.2024 НОВИНИ

Естония подкрепя пълноправното членство на България в Шенген

.
Министърът на външните работи на Република Естония Маргус Цахкна Източник: БГНЕС
Естония подкрепя разширяването на НАТО и Европейския съюз (ЕС) и пълноправното членство на България в Шенген. Това заяви министърът на външните работи на Република Естония Маргус Цахкна на пресконференция, след като разговаря с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.
 

Цахкна е на официално посещение в България по покана на Габриел.

 

Министър Цахкна подчерта, че България и Естония имат традиционно добри отношения. Много е важно да подкрепяме едни и същи цели – мир в Европа и нова архитектура за сигурност. Като страни, граничещи с Русия, знаем какво става от другата страна на границата. България играе водеща роля като черноморска държава, коментира той. Вече 20 години сме членове на НАТО. Не сме новоприети, но продължаваме да говорим за предизвикателствата, допълни Цахкна. „Знаем, че нашият съсед е агресор, виждаме го в агресията в Украйна“, каза още естонският министър.





Министърът благодари на България за помощта, която страната ни оказва на Украйна. Много е важно да продължим. Онова, което обещаваме на Украйна, е изключително важно за нас, цяла Европа и за постигането на мир. Украинците не се бият само заради нас, те се бият вместо нас, посочи Цахкна. Според него всякакъв вид подкрепа и дългосрочни ангажименти ще бъдат полезни за постигането на мир в бъдеще.

 

Естонският министър бе категоричен, че е много важно да се работи за членство в Еврозоната. „Знаем от опит, че това е един стабилен икономически съюз“, отбеляза той. Пълноправно членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е също важен въпрос, ние сме голям поддръжник и на тази цел, коментира още Цахкна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4212 |19.01.2024 ЕК: Ценим усилията за постигане на мир в Украйна, но Путин не търси мира . 10| 11110 |19.01.2024 Образователният министър предлага законови промени за увеличаване на учителските заплати . 1| 4553 |19.01.2024 НОИ отчете повече приходи от планираните, средната пенсия за 2023 г. е 861,23 лв. . 11| 4373 |19.01.2024 Пеевски настоя за спешни промени в правилника на НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads