Реклама / Ads
2| 4351 |24.10.2023 НОВИНИ

"Ето, сега започни да копаеш гроба си". Украинци разказват за руските изтезания в Харковска област

.
Когато в началото на март 2022 г. подполковник Валерий Сергеевич Буслов, 46-годишен руски военен командир, пристига в украинския град Балаклия, той незабавно заповядва на войниците си да изградят контролно-пропускателни пунктове, да скрият артилерията в близката гора и да превърнат местния полицейски участък в лагер за задържане.
 

В продължение на седем месеца, докато градът не е освободен от украинските въоръжени сили, повече от 200 цивилни граждани, включително 30 жени, са задържани и подложени на унизително отношение. Най-малко 150 мъже са измъчвани, една жена е изнасилена, а седем цивилни са убити.

 

Британският "The Guardian" публикува за събитията, след като разговаря с някои от жертвите, посещава килиите, в които цивилните са били измъчвани, и разглежда разследването на прокурорите от Харков, включително получения от тях документ от четири страници, подписан от Буслов и неговия заместник, с който се нарежда незаконното задържане на цивилни. Разследването е довело до идентифицирането на десетки руски войници и двама агенти от мощната руска шпионска агенция ФСБ, които са обвинени във военни престъпления, и показва как насилието и изтезанията са били неразделна част от руската кампания.

 

"Когато руснаците си тръгнаха, ние иззехме десетки досиета и оръжия от обекта", казва 41-годишният Максим Блохин, военен прокурор по военните престъпления в Харков. "По време на разследването си видяхме как нашествениците са причинявали неописуеми страдания на задържаните, използвайки електрически кабели, гумени предмети, чукове и оръжия".

 

Както и в други украински градове, окупирани от руснаците, войниците на Буслов носят списъци на хора, които да издирват в Балаклия, превзет на 3 март 2022 г. Тогава бивш полицейски служител в Балаклия, 34-годишният Иван Коврига е бил основна мишена, заедно с украинските ветерани от войната в Донбас.

 

"В първите дни на войната се опитвах да доставям с камиона си безплатно мляко на жителите на Балаклия, тъй като много от тях страдаха от глад по време на окупацията", казва Коврига. "На 19 април миналата година руснаците ме спряха на контролно-пропускателен пункт. Когато провериха паспорта ми, те заредиха оръжията си, насочиха ги към мен и ми казаха, че пътят ми свършва тук".

 

Коврига е отведен в полицейския участък, където още преди разпита войниците започват да го бият с удари по лицето и ребрата, докато той седи на стол, а ръцете му са вързани зад гърба.

 

"Продължаваха да ме молят да им дам позициите на украинските войски и да призная, че съм помогнал на страната си, като съм им предоставил информация за руснаците", казва Коврига. "Опитах се да им обясня, че вече не съм полицай и че от 2017 г. работя като механик. Но те не ми повярваха и продължиха да ме бият".

 

В продължение на пет дни Коврига е заключен в мазе заедно с други задържани. След това една нощ го извели от обекта, сложили му чувал на главата, отвели го в гората и му дали лопата.

 

"Ето - казаха ми, - сега започни да копаеш гроба си", разказва Коврига. "Умолих ги да ми позволят да говоря с майка ми и съпругата ми за последен път. Но те отказаха. Те не искаха да ме убиват. Това беше игра, просто за да ме изплашат до смърт. А те се забавляваха".

 

Блохин разказва за руските войници: "Тероризирането на хората беше техният специалитет. Един човек ни разказа как го отвели в гората, където руснаците му показали телата на двама екзекутирани арестанти. След това стреляли близо до ухото му и накрая го пребили".

 

Коврига е върнат в полицейския участък, където руснаците започват да му нанасят електрошокове с помощта на уред, свързан с военно радио от времето на Втората световна война.

 

"Молех ги да спрат; усещах, че тялото ми не може да издържи повече", казва той. "След това ми казаха да призная във видеоклип, че съм дал грешни координати на украинците да ударят руснаците и че вместо това украинците са убили семейства. Това не беше вярно. Но те искаха да ме използват за своята пропаганда. Отказах и те продължиха да ме бият".

 

След 10 дни на насилие и изтезания Коврига е освободен на 28 април. До деня на освобождението на Балаклия той продължава да доставя безплатно мляко.

 

Албина Стрелец, 34 г., е една от около 30-те жени, които са били задържани в полицейския участък в Балаклия. Тя е знаела, че рано или късно руснаците ще я арестуват. От първите дни на окупацията Стрелец, командир в украинската спасителна служба, предава информация на украинските сили за позициите и движенията на руснаците в Балаклия, както и за броя на военните превозни средства.

 

"Първото нещо, което руснаците правят, когато пристигнат в Балаклия, е да унищожат комуникационните кули и всички връзки с външния свят", казва Стрелец. "Бях намерила две места, където можех да получа слаба интернет връзка. Оставах там с часове, опитвайки се да изпратя едно съобщение до украинските въоръжени сили. Правех това в продължение на месеци, до 3 август 2022 г.".

 

В този ден четирима руски войници нахлуват в командния център на спасителната служба в Балаклия, арестуват Стрелец и я отвеждат в полицейския участък. Тя е убедена, че именно колегите ѝ са съобщили за нея на руските власти. Жителите казват, че стотици хора в Балаклия са сътрудничили на руснаците, а много от тях впоследствие са избягали в Русия след освобождението. Според украинските власти някои от тези, които са останали, продължават да предоставят информация на ФСБ.

 

"В затвора имаше още две жени", казва Стрелец. "Отношението към нас беше различно от това към мъжете. Беше психологическо изтезание. Казаха, че никога няма да ни пуснат. За щастие, преди да ме арестуват, бях скрила мобилния си телефон с всички съобщения до украинските военни".

 

Жените, които са били задържани на долния етаж на сградата, са чували виковете от болка на мъжете, които са били измъчвани на горния етаж.

 

"Беше ужасно", разказва Стрелец. "Един ден, между 8 и 12 август, чух мъжки писък, после изстрел, последван от тишина. Може би два дни по-късно доведоха една жена на горния етаж, вероятно военнопленник. Те я изнасилиха групово. Чух я да крещи, докато ги молеше да спрат".

 

Стрелец е освободен на 29 август, след 16 дни, и депортирана на украинска територия. Днес тя е бременна в осмия месец.

 

Разследването на украинските прокурори на полицейския участък в Балаклия започва няколко дни след освобождаването на града на 8 септември 2022 г. Оттогава прокурорите са идентифицирали 374 руски войници, принадлежащи към различни военни части, включително 126-и полк на руските войски на националната гвардия, 11-и армейски корпус и 244-а артилерийска бригада на 11-и армейски корпус на Балтийския флот.

 

"След като събрахме тези данни - казва Блохин, - ги съпоставихме със снимките, намерени в многобройни руски платформи за социални медии и други източници, и създадохме база данни". След това показахме всяка снимка на задържаните. Така идентифицирахме десетки войници, участвали в кланетата, включително двама агенти на ФСБ и военни командири. Сега се надяваме да спечелим тази война, за да ги изправим пред съда".

 

През май Буслов, известен на войниците и жертвите си с псевдонима "Гранит", е уведомен за подозрения, че е нарушил конвенциите, уреждащи третирането на цивилни лица по време на война. Според "Ройтерс" той се е върнал в Калининград. Когато репортер на "Ройтерс" се свързва с него по телефона, Буслов не оспорва, че е бил военен командир.

 

Въпреки свидетелствата на хиляди жители и стотиците документи с неговия подпис, намерени в Балаклия, подполковникът отрича да е бил там.

 

Най-малко седем души, задържани в полицейския участък, са убити. Двама от тях вътре в сградата. Най-малко трима души умират от изтезания дни след освобождаването им. Останалите са убити в гората.

 


 

Публикация на "The Guardian". Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7244 |24.10.2023 Политологът Игор Семиволос: Защо Египет и други арабски страни не приемат бежанци от Газа? . 0| 3741 |24.10.2023 Израелската армия търси информация за заложници с брошури, пуснати по въздух в Газа . 0| 3808 |24.10.2023 Няколко институции в Берлин съобщиха, че са получили заплахи за поставена бомба . 34| 21717 |24.10.2023 Даниел Лорер: ГЕРБ и ДПС станаха за смях, заради смешните заявки на "Лукойл"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads