Реклама / Ads
6| 4267 |29.10.2020 НОВИНИ

ЕЦБ: Икономическото възстановяване в еврозоната губи скорост по-бързо от очакваното

.
Кристин Лагард Източник: БГНЕС
Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви на пресконференция след края на днешното редовно заседание, че икономическото възстановяване в еврозоната губи скорост по-бързо от очакваното.
 

"По-интензивните мерки за ограничаване на коронавируса оказват влияние върху икономическата активност въпреки силното възстановяване през летните месец", отбеляза тя, цитирана от БНР.

 

Лагард посочи, че има "явно влошаване" на краткосрочната перспектива, тъй като новата коронавирусна вълна води и до ниви предизвикателства, а потребителите са предпазливи с оглед на пандемията.

Според нея инфлацията се ограничава от ниските цени на енергията.

Шефът на ЕЦБ посочи, че амбициозната и координирана фискална позиция остава от ключово значение, за да се справи с рязкото свиване на икономическата активност, причинено от коронавирусната пандемия.

 

Припомняме, че по-рано днес  член на Надзорния орган на Европейската централна банка коментира, че Еврозоната е изправена пред риск от двойна рецесия (W-образна рецесия), тъй като се въвеждат нови икономически рестрикции, целящи ограничаване на пандемията от коронавирус.

 

В изказването си на пресконференцията Кристин Лагард подчерта, че последните проучвания и данни сочат значително охлаждане на икономическата активност през четвъртото тримесечие на 2020 г. С оглед на това всеки бъдещ фискален отговор на кризата трябва "да  е прицелен колкото е възможно повече“ и да се осъществи "„незабавно".

 

Управителят на ЕЦБ отново посочи, че централната банка се ангажира да продължи с настоящите стимулиращи парични и лихвени политики, докато не премине коронавирусната пандемия.

 

"Не предполагайте, че това ще бъде един финансов инструмент, ще обсъдим всичките възможни инструменти. Ние действахме през първата вълна на Covid-19, ще действаме  през втората вълна", заяви Лагард и подчерта, че има единодушие в Управителния съвет на ЕЦБ за предприемане на действия на следващото заседание през декември.

Относно очакваното публикуване в петък на експресните данни за БВП на еврозоната през третото тримесечие, Кристин Лагард каза: "БВП утре може да изненада нагоре (по-добър от очакваното растеж), но БВП през четвъртото тримесечие ще бъде слаб. Ще бъде ли отрицателен? Все още не знаем". Според нея обаче месец ноември ще бъде много негативен, имайки предвид въведените карантинни противоепидемични мерки в почти всички европейски държави.

 

"Очакваме данните през ноември да бъдат отрицателни. Най-вероятно данните за четвъртото тримесечие ще бъде надолу, но не знаем дали ще бъдат отрицателни", отбеляза тя, добавяйки че икономическият растеж през четвъртото тримесечие до голяма степен ще зависи от коронавирусната пандемията и ефикасността на мерките за нейното ограничаване.

 

Осреднените очаквания на финансовите пазари са за скок на БВП на еврозоната през третото тримесечие с около 9,4% след срив с 11,8% през второто тримесечие и спад на БВП на годишна база със 7,0% след понижение с 14,7% през периода април - юни. 

Що се отнася до рекалибриране на паричната политика на ЕЦБ, Лагард заяви, че банката "ще разгледа всички налични инструменти и ще използва цялата си гъвкавост, за да подкрепи отскока на еврозоната от кризата, включително разширяване на Пандемичната програма за спешни покупки (PEPP)".

 

Шефът на ЕЦБ отбеляза, че икономиката на еврозоната изобщо не е изправена пред рискове от дефлация. Лагард определи настоящата икономическа ситуация като инфлация, която се намира на отрицателна територия, настоявайки "не я наричаме дефлация".

Кристин Лагард увери, че банката разполага с инструменти за справяне с евентуално фрагментирано възстановяване в еврозоната. Тя обясни, че паричната политика на ЕЦБ има за цел да се справи с тези проблеми, ако те се появят.

 

"Икономиките в еврозоната навлязоха в кризата от различни нива, поради което в един момент може да възникне фрагментация", заключи тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4808 |21.10.2020 Пламен Данаилов: Няма информация България да е представила план за възстановяване на икономиката си пред ЕК . 2| 4364 |16.10.2020 Цветелина Пенкова: България в еврозоната – следващата логична стъпка към по-силна интеграция в европейските процеси . 0| 4656 |16.10.2020 Вицепрезидентът: Членството в еврозоната не е нова касичка за допълнителни средства . 2| 4640 |15.10.2020 ПЕС: Съветът да приеме план за възстановяване на ЕС без компромиси с европейските ценности

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads