Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

4| 3870 |11.11.2020 НОВИНИ

ЕЦБ: Оптимизмът относно ваксините за COVID-19 e прекален

.
Кристин Лагард
Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди за прекален оптимизъм относно незабавното икономическо въздействие на потенциални ваксини срещу Covid-19. Тя даде подробности за това, което централната банка вероятно ще предприеме на следващото заседание през декември.

"Въпреки че последните новини за Covid ваксина изглеждат обнадеждаващи, все още можем да се сблъскаме с повтарящи се цикли на ускорено разпространение на коронавируса и затягане на противоепидемичните мерки, докато не се постигне широко разпространен имунитет“, отбеляза г-ж Лагард на форум на ЕЦБ за централното банкиране, съобщават Ройтерс и бизнес телевизия CNBC, цитирани то БНР.

 

"Така че икономическото възстановяване може да не е линейно, а по-скоро нестабилно под формата "спиране-рестарт" и зависвщо от темпото на внедряване на ваксината“, каза тя.

 

Кристин Лагард посочи, че ЕЦБ ще се съсредоточи върху повече спешни покупки на облигации и предоставяне на евтини заеми за банките, когато подготви новия си стимулиращ пакет през следващия месец, за да помогне на засегната от пандемията икономика на еврозоната.

 

Шефът на ЕЦБ отбеляза, че инфлацията в еврозоната вероятно ще остане отрицателна по-дълго от очакваното, тъй като втора вълна на коронавирус наложи нови ограничения върху икономическата активност.

 

"Работата на ЕЦБ беше да поддържа разходите по заеми достатъчно ниски за домакинствата, фирмите и правителствата и да подкрепя банковия сектор за предотвратяване на кредитна криза", каза тя, като посочи Пандемичната програма за спешна покупка на активи (PEPP) и програмите за дългосрочно рефинансиране на банките (TLTRO) като инструменти, които централната банка счита за свой избор при допълнителните стимулиращи мерки.

 

"Въпреки че всички опции са на масата, програмите PEPP и TLTRO са доказали своята ефективност в настоящата среда и могат да бъдат динамично коригирани, за да реагират на начина, по който еволюира самата пандемия", смята г-жа Лагард.

"Поради това те вероятно ще останат основните инструменти за коригиране на нашата парична политика", допълни тя.

 

Нейните коментари сякаш потвърждават това, което се очаква от повечето икономисти и анализатори за следващото заседание на ЕЦБ през декември.

 

С намек, че ЕЦБ може да разшири значително двете програми, Лагард подчерта "продължителността на политическата подкрепа“, за да се гарантира, че всички части на икономиката ще разчитат, че условията за финансиране ще останат "изключително благоприятни".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 22| 8069 |30.10.2020 За чекмеджето с пачките, а не за ваксините ще преследват премиера . 9| 3836 |22.10.2020 Позиция на Републиканци за България относно ангажиментите на Държавния департамент на САЩ за санкции на проекта „Турски поток“ . 5| 4338 |09.09.2020 АЛДЕ: На 18 септември предстои вътрешна дискусия относно събитията в България . 7| 4305 |26.08.2020 Станишев: ПЕС приветства предложението на EK относно спешна финансова подкрепа за рисковете от безработица вследствие на пандемията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ