Реклама / Ads
1| 2848 |06.04.2021 НОВИНИ

Euronews: Студенти борят недостига на медици в България по време на пандемията

.
Третата вълна от COVID-19 още веднъж изправи пред изпитание системите на здравеопазване в редица държави. Това е факт особено в България, където един от основните проблеми е недостигът на човешки ресурс.
 

Болница “Пирогов” в София е една от най-големите в цялата страна. Тя е едно от лечебните заведения на първа линия в борбата с пандемията още от първия ден. Студенти по медицина влязоха в битката с инфекцията още при първата и втората вълна, а сега работят в COVID отделенията в цялата страна. 

 

Емилия Георгиева е доброволец в "Пирогов" вече година, когато пандемията удря за пръв път. Това не е било лесно решение за нея, обяснява самата тя пред Euronews, но се ангажира, след като самата тя минава през инфекцията. Сега Емилия лекува пациенти.

Сериозна е нуждата от медицински персонал в момента, посочва студентката, а умората сред медиците е осезаема. По думите и болниците са на ръба. 

 

Въпреки острия недостиг на медицински персонал в България, студентите в тези специалности са повече от когато и да било. Броят им се е увеличил двойно за последните седем години. Малко от тях обаче избират да останат в България и причините за това не са само финансови. 

 

Според Теодора Делчева, вицепрезидент на Асоциацията на студентите по медицина, страната има все по-голям брой чуждестранни студенти, които след завършване се завръщат в родните си държави. Това вероятно е заради езиковата бариера. Много български студенти също предпочитат да търсят кариерното си развитие извън страната, тъй като специализацията там е по-лесна.

 

Между 500 и 1000 лекари напускат България всяка година. Въведени са нови правителствени програми за привличане на млади лекари. На студентите по медицина се предлагат стипендии, ако работят в България в продължение на три години след обучението си. Тази оферта идва в период, когато университетските такси за студенти по медицина са до небесата.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4246 |02.04.2021 Euronews: Изборите в България имат значение за европейците. Ето защо . 7| 4677 |01.04.2021 Протестиращите студенти питат: Помните ли скандалите през последните 10 г. . 3| 4641 |18.03.2021 Елена Гунчева: Срещу тези, които се борят с мафията, се хвърля кал и компромати . 3| 3135 |16.02.2021 Нова заповед: Влизащите у нас ученици и студенти от съседните държави - без PCR тест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads