Реклама / Ads
9| 3565 |23.01.2023 НОВИНИ

EUvsDisinfo: Руските ”мирни предложения” - вълни от кухи PR трикове

.
Източник: EUvsDisinfo
Русия започна пълномащабно нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г. и използва неподходящ евфемизъм за войната, наричайки я ”специална военна операция”, в опит да заблуди и манипулира света. Всъщност това е истинска война. От 2014 г. Русия незаконно анексира Кримския полуостров и започва война в района на Донбас в Украйна. Така започва статия на платформата EUvsDisinfo - водещ проект на група за стратегически комуникации на Европейската служба за външна дейност.
 

Вижте по-долу цялата позиция за мирните преговори на Русия:


"Русия нарушава международното право и украинския териториален суверенитет и цялост. Украйна започна самоотбрана, предвидена в Устава на ООН. Водейки тази война, Русия преследва империалистически цели. Сега Русия отхвърля държавността на Украйна - нещо, което самата Русия призна през декември 1991 г., когато Съветският съюз се раздели на независими държави.

 

Руското ръководство комбинира своята пълномащабна агресивна война срещу Украйна с поток от послания, които на практика звучат като мирни предложения. Но когато се анализират внимателно, те не са нищо друго освен искания Украйна да се предаде и да се откаже от още повече от своята територия. Руснаците твърдят накратко: "Вижте колко сме мирни, искаме да сложим край на войната, но нацистите в Киев искат да се бият."


Това е класически опит за психологическа война за: манипулиране и намаляване на бойния дух сред украинците;опит за бързи точки на добра воля в международен план;
разделяне на европейската общественост с призиви към традиционни мирни движения или бизнес кръгове, които искат да ангажирани с Русия в илюзията за "връщане към нормалното".


При по-внимателно разглеждане и познаване на правилата на Русия това е класически трик: създаваш проблем и след това очакваш да бъдеш възнаграден за това, че предлагаш да го решиш, като същевременно налагаш решение според собствените си условия.


Кампаниите на Москва идват на вълни


Прокремълските и руските държавни медии бяха ангажирани максимално, за да разпространят посланието за миролюбива Русия дори преди нейното пълномащабно нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г.


През декември 2021 г. Москва се опита да прикрие очевидната заплаха от безпрецедентното струпване на военни сили и въоръжение по границите на Украйна с предложение за "Договор за гаранции за сигурност" и "Споразумение за Мерки за гарантиране на сигурността на Руската федерация". Тези руски проектопредложения се равняваха на фактическо връщане на НАТО към 90-те години на миналия век, спиране на ангажимента на САЩ за сигурност в Европа и превръщането на Украйна в терен за самообслужване за руските интереси в областта на сигурността в това, което тя смята за своя т.нар. сфера на влияние.


Очевидно подобен ултиматум нямаше шанс. Когато идват от опитен играч в международните отношения като Русия, тези ултиматуми илюстрират руските намерения, които се оказаха несериозни опити за преговори.


Февруари 2022: Предайте се!


Четири дни след началото на пълномащабната инвазия на Русия Кремъл предприе следващата стъпка. Подпомогната от Беларус като домакин, Москва излъчи фигура с малка политическа тежест - бившият министър на културата Владимир Медински, за да представи предложението на Кремъл за мирно решение. Разговорите се развиха в няколко кръга и включиха украинския министър на отбраната. Отново предложенията са основно искане Киев да сложи оръжие, да предаде територията си в източната част на Украйна и да стане васал под контрола на Москва. Няколко предложения и тук за продължаване на преговорите и ограничени хуманитарни коридори не можаха да скрият, че това е натиск в мафиотски стил, а не сериозни преговори.


Март 2022 г.: откажете се от територия на изток и след това се предайте


В началото на март, когато руските армейски колони бяха спряни близо до Киев, "преговорите" продължиха с максималистични искания и бомбардировки на украински цивилни. Те също бяха опит да се спечели време за прегрупиране, презареждане и преподреждане на руската военна машина.


На среща, проведена на 10 март в Анкара между украинския външен министър Дмитро Кулеба и неговия колега Сергей Лавров за споразумение за 24-часово прекратяване на огъня за евакуиране на гражданите от обсадения град Мариупол, идеята бе отхвърлена от Лавров. Руският министър заяви, че "руската военна кампания напредва според плана" (т.е.: възнамеряваме да окупираме Киев и да контролираме Украйна), безсмислена мантра, която по-късно непрекъснато се повтаря. Дипломатическият сблъсък илюстрира максималистичния руски инат, който възпрепятства всякакъв смислен политически контакт. Лавров вече беше възприел този подход, както в това интервю от 2 март.

 

Прокремълските издания последваха примера през пролетта, използвайки "напредък по план" като удобен начин да отхвърлят всички неуспехи. Фразата дори се разпространи в съседна Беларус, както се видя и от главната държавна новинарска служба "Белта" и от коментарите на Лавров през юли, публикувани в "Известия".


През пролетта и лятото на 2022 г. така наречените мирни инициативи пресъхнаха, тъй като битките се развиха на все по-големи фронтови линии в Украйна. Владимир Медински от време на време говори за "готовността на Москва за мир, докато Киев иска да воюва". Или идват твърдения от Путин или от Лавров: "Украйна няма свобода да решава преговорите, всичко е възпрепятствано от САЩ."


Есента на 2022: приемете анексията и след това спрете да се сражавате


След руското отстъпление и военни неуспехи, особено около Харков през есента на 2022 г., руските искания се развиха в нова, манипулативна посока, наблягайки наред с другото на "необходимостта да се признае стремежът на народите на Донецк и Луганск за свобода", която често се описва във фразата "териториална реалност".


Друг рефрен беше: "Киев се оттегля от преговорите веднага щом те станат реални." Руските контролирани от държавата медии и прокремълските издания показаха особен ентусиазъм, когато съобщаваха за изявления за преговори от западни столици или други гласове в ЕС. Всяко подобно изявление незабавно беше представено като вътрешно разделение и работеше за опитите за вбиване на клин между Киев и ЕС. Цялата тази дейност имаше за цел да представи Русия пред международната публика като търсеща мир.


В същото време дебатът в Русия постоянно се заиграва с популярни искания за унищожаване на Украйна, дори ясни призиви за геноцид. Ядреното дрънкане с оръжие стана често, например във връзка със заповедта на Путин за мобилизация от 21 септември 2022 г. Преговорите не са част от вътрешния дневен ред.


През септември се повтори старият трик от Крим: бързи, фиктивни референдуми, проведени с оръжие в окупирани градове в Украйна, за да се твърди, че "хората искат да се присъединят към Русия". След това последва формалистичен цирк в Москва, когато членовете на парламента приеха "народната воля" и Путин подписа официалното присъединяване на четири нови региона: Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска република към Руската федерация. Без значение от количеството помпозност и обстоятелства, това остава още един пример за незаконно анексиране.


Но има проблем с реалността на терен


Една важна подробност изправя пред Москва нов вид проблем: териториалният обхват на окупираните от Русия региони в Украйна не е ясно дефиниран. Някои се придържаха към старата мантра, че анексираните региони в тяхната предвоенна цялост трябва да се считат за руска територия, повтаряйки твърдението на Лавров от пролетта и създавайки оруелската логика, че украинските войски сега окупират руска земя. Руските лидери се опитват да заглушат дискусиите относно ясно определение и причината изглежда ясна: значителни части от украинските области Донецк, Луганск, Запорожка и Херсон не са под руски контрол или окупация.


Решението на този проблем? Просто изисквайте повече от Киев! Може би във връзка с преговори. Дори това да звучи странно и несъвместимо с едно по-стабилно украинско правителство, готово да продължи да защитава своя суверенитет и териториална цялост в рамките на международно признатите си граници, това се случи, когато рупорът на Путин и председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко изразиха тези нови искания. Тя видя "преговорите" по следния начин: "Ние сме готови да сложим край на по-нататъшните военни действия в Украйна, но при условията, предложени от Русия." Нейните коментари всъщност повториха подхода на руския политик Владимир Медински от февруари миналата година.


Матвиенко предложи да започнат преговорите, като Украйна приема руското анексиране на четирите региона (точно както Киев трябва да приеме полуостров Крим за руски). Тогава може да започнат същинските разговори за спиране на военните действия. Но Матвиенко обвини Киев, че "отказва да се изправи лице в лице с реалността, особено след посещението на Зеленски във Вашингтон". Тя отново играе на популярния кремълски рефрен за "загубен суверенитет", според който САЩ контролират Запада, включително украинските лидери.


На сцената излиза Путин - триумфалната война


По-късно през декември 2022 г. Путин повтори този подход, като заяви, че е готов да говори, "когато Киев приеме новата реалност". Поставянето като предварително условие Киев да предаде всички региони, които понастоящем са незаконно анексирани от Русия, преди изобщо да започнат преговорите, е най-добрият показател, че Путин и Русия все още не са сериозни за някакви смислени преговори.


Внезапното предложение на Путин за примирие около православната Коледа не беше нищо повече от опит да се получи пауза за прегрупиране на руските въоръжени сили преди зимния период и да се представи Украйна като кръвожадна за война с Русия. Тъй като този финт очевидно беше за международна публика, след това руските части продължиха своите бомбардировки.


Повече признаци показват, че руското общество под управлението на Путин се движи от обсадния манталитет на бункера към атмосфера, близка до тотална война. Например лозунги обявяват, че "Русия не се бори с Украйна, а със САЩ/НАТО/Запада" и "Това е битка за екзистенциалното оцеляване на Русия", както в новогодишната реч на Путин. Думите на Путин носят известен триумфализъм и месианска изключителност: "Трудно е - но това е нашата съдба", "Руснаците са създадени за война" - сякаш настоящата ситуация е желано състояние на нещата. Подобен подход към политиката и преговорите деформира изречението на Карл фон Клаузевиц в нещо като: "политиката се превърна в продължение на войната".


Класическа поговорка за съветския империалистически подход към преговорите гласи: "Което е мое, си остава мое. Какво е твоето, за което можем да говорим?" Настоящите руски призиви за "преговори" отвеждат поговорката още по-далеч: "Твоето трябва да стане мое. Точка.",пише още "Дневник".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3655 |17.01.2023 Руското посолство: Руските военни не нанасят удари срещу жилищни сгради . 4| 3055 |12.01.2023 Фенове на Левски роптаят против срещите на тима с руските Спартак Москва, Краснодар и Урал . 22| 3099 |12.01.2023 Боевете в Донбас продължават, Киев съобщи, че част от Соледар е превзета от руските сили . 17| 3908 |06.01.2023 Ивайло Мирчев: Руските финансови потоци за български журналисти са минавали през македонец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads