Реклама / Ads
17| 3935 |06.01.2023 НОВИНИ

Ивайло Мирчев: Руските финансови потоци за български журналисти са минавали през македонец

.
Ивайло Мирчев Източник: БГНЕС
Беше важно Народното събрание да се запознае с възможността Христо Грозев да бъде достатъчно добре защитен, както и да се научи повече за разследваните от него казуси и какво да се предприеме от тук нататък.
 

Това каза Ивайло Мирчев, депутат от "Демократична България“ и заместник-председател на комисията по енергетика пред Радио "Фокус", в отговор на въпроса защо е било необходимо изслушването на българския журналист, който е обявен за издирване в Русия.

 

"Той трябва да бъде добре защитен от българското правителство", каза Мирчев. "Грозев участва в много емблематични разследвания в световен план и ние искахме да разберем повече от това как са му съдействали и получихме изненадващи за нас отговори", добави той.

 

На изслушването е станало дума за българските медии и журналисти, които получават финансиране от Русия. За това Грозев разполага с документи, които вече са предадени на съответните органи в страната ни.

 

Те трябва да извършат разследване и да се види кои журналисти са обслужвали руските интереси и са работели срещу националния ни интерес.

 

"Беше казано ясно, че през финансовите потоци може да се види, че те са отивали първо в лице от Македония - Дарко Тодоровски. Много лесно може да се види в кои български медии и сайтове има публикувани материали на този господин", каза още Ивайло Мирчев. Тепърва ще се откриват имената на българските журналисти.

 

От ДБ настояват и за изслушване на главния прокурор по някои от въпросите, които се повдигат в разследванията на българския журналист Христо Грозев. 

 

"КТБ е пример за това. При взривените военни складове и отравянето на Гебрев в България са извършени следствени действия и са били установени факти, които водят до прикриване на руска връзка и прикриването и. Българските институции са казали друго на партньорската страна, като става въпрос за саботаж на разследването.

 

Това са заключенията на Грозев и ние ще работим за тях и установяване на истината", каза още Ивайло Мирчев. 

 

В ДБ работят по механизъм за филтрация на чуждите агенти у нас и се надяват да успеят да го облекат законодателно, посочи още Мирчев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3905 |06.01.2023 Руските войски не изпълниха заповедта на Путин и Шойгу за прекратяване на огъня . 7| 3290 |06.01.2023 Имало надежда за втория мандат, според Ивайло Мирчев . 20| 7063 |03.01.2023 Брюксел защити Христо Грозев и ”Белингкат” от руските власти . 3| 3647 |01.01.2023 Германското разузнаване сигнализира за повишена активност на руските тайни служби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads