Реклама / Ads
13| 3905 |06.01.2023 НОВИНИ

Руските войски не изпълниха заповедта на Путин и Шойгу за прекратяване на огъня

.
Руските войски не изпълниха заповедта на президента Владимир Путин и военния министър Сергей Шойгу за едностранно прекратяване на огъня в Украйна по повод православната Коледа от 12 часа на 6 януари до 24 часа на 7 януари. Артилерийски престрелки имаше по цялата линия на фронта. В 12:48 от Беларус излетяха два изтребителя и в цяла Украйна бе обявена въздушна тревога, тъй като обикновено следва изстрелване на ракети.
 

Напук на всичко това, руското военно министерство рапортува за прекратяване на огъня. Руските медии се опитват да представят продължаващите сражения като неизбежен отговор на стрелбата от украинска страна, но още преди настъпването на уречения час в руските социални мрежи се разрази буря от недоволство от решението на Путин.

 

Прокремълските военни кореспонденти необичайно остро разкритикуваха идеята на президента, а ръководителят на Донецката народна република Денис Пушилин направо заяви, че няма да я изпълни.

 

"Това решение е направо безумие, носещо чисто декларативен характер. Трудно е да си представим, че това наистина ще се спазва от бойците и особено от украинската армия, която изобщо не се нуждае от подобни трикове. В най-добрия случай това решение няма да доведе до нищо, а само ще даде повод за присмех. В най-лошия случай противникът само ще увеличи огневата си сила на фона на бездействието на нашите войски", пише "Военен осведомител".


Световните лидери също не повярваха в искреността на Русия. "Путин се нуждае от глътка въздух. Със своето предложение за прекратяване на огъня той иска да спечели време и да прегрупира войските си", коментира американският президент Джо Байдън. И припомни, че Путин "беше готов да бомбардира болници, детски градини и църкви" и на католическия Великден на 25 декември, и на Нова година.


"Ако Путин искаше мир, щеше да отведе своите войници вкъщи, и войната щеше да свърши. Но очевидно той иска след кратка пауза да продължи войната. Т.нар. прекратяване на огъня няма да донесе нито свобода, нито сигурност на хората, които живеят в ежедневен страх под руска окупация", написа в Туитър министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок.


"Има агресор - това е Кремъл. Има жертва - това е народът на Украйна. Извеждането на руските войски е едиственото сериозно решение, което ще доведе до мир и сигурност. Обявеното едностранно прекратяване на огъня е също толкова фалшиво и лицемерно, колкото поредицата абсурдни, незаконни анексии и съпровождащите ги референдуми", написа в Туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 7066 |03.01.2023 Брюксел защити Христо Грозев и ”Белингкат” от руските власти . 3| 3649 |01.01.2023 Германското разузнаване сигнализира за повишена активност на руските тайни служби . 20| 3179 |31.12.2022 Зеленски: Напредваме в Донбас, продължават руските ракетни атаки . 11| 3330 |28.12.2022 Александър Вучич е инспектирал войските на границата с Косово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads