Реклама / Ads
15| 9456 |22.05.2021 ИНТЕРВЮ

Евдокия Манева пред Фрог: Изнесеното от екоминистъра Личев е върха на айсберга. Дано разкрие цялата клоунада

.
В очакване на добри новини съм за случващото се в страната. Но на първо място от екоминистерството. Нещата в служебния кабинет вървят в положителна посока с някои малки изключения за недотам премислени кадрови решения. Мисля, че дейността на служебния кабинет прави добро впечатление. Екоминистърът показа вчера върха на айсберга. На Личев ще му е изключително трудно да подреди отново системата, но има още какво да казва. Ще разкрие потресаващи неща и нарушения.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз Евдокия Манева - министър на околната среда и водите в правителството на Иван Костов.

 

Вчера служебният министър Асен Личев обяви приоритетите пред екоминистерството, а освен това посочи и някои притеснителни неща, оставени в наследство. Като поредният огромен финансов дефицит, например - 10 милиона в одобрения бюджет от 64.5 милиона лева и 24 милиона дефицит на ПУДООС с бюджет от 70 милиона. Личев даде пример за лошото управление на министерството с липса на основни политически и стратегически документи.

 

Ето и цялото интервю: 

 

Очаквано ли бе това, което завари екоминистър Асен Личев? 

 

Мисля, че екоминистърът още не е казал цялата истина. Показа вчера върха на айсберга, обобщените данни за финансовия крах на системата и за някои абсурдни назначения. Тези хора, които бяха зам.-министри, а и предишния министър (Емил Димитров - Ревизоро, бел.ред) доведоха министерството до пълна катастрофа.

 

На Личев ще му е изключително трудно да подреди отново системата, но има още какво да казва. Ще разкрие потресаващи неща и нарушения.

 

Например? 

 

Той загатна, че в ПУДООС (Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда) има 24 милиона дефицит. Това е важно, но според мен не е успял очевидно да направи проверка и да изнесе данни за фрапиращи проекти, за откровено откраднати пари с фалшиви проекти, които не са довели до нищо, които са в областта на отпадъците най-вече. 

 

Предполагам, че още няма информация за тези неща, но се надявам, че ще постави тези места професионалисти - хора, които могат да проверят нещата, да установят най-неприемливите решения и да поведат нещата в правилната посока. Пред министерството има наистина огромни задачи. Това е едно от най-тежките министерства, въпреки че за това няма съзнание сред нашите политици все още. 

 

Уви, няма съзнание за това министерство до момента, в който не стане водна криза като тази в Перник, например. 

 

Не само това. Предстоят ни много сериозни решения в управлението на енергетиката, в областта на управлението на водите, където има много сериозен проблем.

 

Може да сте сигурни, че ако Личев, който е един много голям професионалист, беше директор на тази дирекция, никога нямаше да се стигне в Перник до тази ситуация. Директорът никога нямаше да твърди нелепиците, че е предал разчетите на Нено Димов, а той да прецени какво става. Разни такива абсурдни твърдения, след които никой не зададе въпрос, никой не поиска отговорност от тази огромна армия, която представляват специалистите в МОСВ. Защо не си вършат работата? Защото получават нелепи политически указания… Надявам се, че някой ще разкрие цялата клоунада, която разиграваше министъра преди Личев. Надявам се това да е той. 

 

Поразиите са огромни, а задачите, които трябва да се решават, са изключително тежки - в областта на селското стопанство, които опират до изключителни екологични проблеми, цялата мрежа с защитените територии, системата за компенсации на селските стопани, чиито земи са в защитени територии… Нищо от това не е помръднало от години.

 

Това не е ли очаквано, когато имаме овладени институции и се обслужват нечии интереси? 

 

Абсолютно. В Министерството на околната среда и водите всички направления са овладени от бизнеса, който има интереси. Особено в отпадъците. Там продължават тези, които имат интереси, да дърпат конците. Дано Личев се справи с тази история. Това е изключително съблазнителен бизнес и предполагам, че битката за него ще е много сериозна.

 

Виждате, че във въздуха години наред практически нищо не се прави и никой не търси отговорност на кметовете - те са някакви свещени крави. А те не си мърдат пръста, защото даже като граждани нямат елементарни познания и интерес. 

 

Темата с мръсния въздух в действителност е страшно пренебрегвана. Говорим за нея през зимата, когато започнем да попадаме в печалните класации… 

 

Така е. И тогава започват да валят оправдания, че ще сменяме печки. Но нищо съществено не се прави. Освен това - ето, непрекъснато се правят репортажи за незаконни сметища в различни села и градове, говори се, че са дадени пари за почистването им и след 1 година картинката е същата. Това се прави със знание на кметовете, защото те не искат да носят отпадъците до регионалните депа, за да не плащат съответната такса. И така всичко това със знанието на кметовете се изсипва някъде на терени, които са свободни и после се правят на учудени. Можете ли да повярвате, че един кмет не знае, че край града има купчини смет? 

 

Ето такива неща са покровителствани, включително от министерството, защото години наред там не се осъществява никакъв контрол. Този апарат е стопиран. В районните инспекции директорите са политически лица и изпълняват указанията и покровителстват бизнеса, който подкрепя съответната партия.

 

Така се замърсяват например речните корита, за които си говорим след това при наводненията…

 

Да. Виждате ли, това е от една страна пълна незаинтересованост на кметовете и местната власт, но от друга - на ниска култура в населението и никакъв опит да се промени това. Речните корита са замърсени от горните корита на реките - в която и планина да отидете, близо до изворите ще видите, че в подножията е пълно с отпадъци, които се хвърлят от близките населени места.

 

Това го правят хората. Без да се замислят, че всичко това се връща при нас и хора загиват. Не са един и два примерите, че при наводнения, екстремни ситуации нещата завършват с човешки жертви поради ниската ни култура, немарливост и съответно бездействие на институциите.

 

Липсата на контрол е нещо, за което са говорили не един или двама експерти

 

Точно така. Затова бях зарадвана, че Личев се връща в министерството на такава висока позиция. Той е един много добър специалист в областта на водите и не само. Той е управленец. Четох упреци, че е бил 21 г. в министерството и не се биел с предишните министри. Точно обратното е. 

 

Той никога не си е мълчал. Работила съм с него. Беше млад специалист тогава. Винаги беше един от говорителите, които защитаваше пред комисията по околна среда съответните закони. Това е човек, който казва това, което смята като специалист. Но решенията не ги е взимал той, а съответната политическа структура. Той знае какво трябва да направи, дано да има време да го направи. 

 

Ще бъде ли служебният екоминистър обект на политически натиск? 

 

Да. Ще му е много трудно. Няма да го оставят спокойно да направи каквото иска в областта на отпадъците, няма да може да подреди нещата докрай в областта на водите, защото там трябва да се променят законите. Няма как да оправи навсякъде проблемите, но може да постави началото за една по-смислена политика.

 

Той сега има много сериозни задачи в областта на разработките, свързани със зелената икономика. Ще започнат да се готвят нещата за ТЕЦ-овете. Многопосочна и сложна задача, която не опира само до нашия комфорт за живот в хармония с природата. Тя има доста сериозни икономически измерения. Смятам, че ще му бъде доста трудно и ще има натиск от най-различни посоки. Мисля си, че не всички кадрови решения може да взима той. 

 

А кой? 

 

Сигурно някой над него. Вече имам знак за такова, но не ми се иска да бъда конкретна. Не искам да влизам в сражения, но мисля, че има неща, които не зависят от него. 

 

Каква е първата грешка, която би могъл да допусне? От какво трябва да се пази министър Личев?

 

Не мисля, че може да допусне професионални грешки. Работи в системата, познава я. Така че нямам опасения за това. Притеснява ме, че ще се примири и ще приеме въздействия, които да му окажат лоша услуга и да му опетнят името. Това не трябва да допуска. 

 

интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 16693 |21.05.2021 Бивш шеф от ДАНС пред Фрог: Там са свински черва - кумове, братовчеди, снахи, роднини, връзкари . 21| 64846 |21.05.2021 Росен Миленов пред Фог: ДАНС е атомна бомба. Ако МВР беше влязла там, си отиваше главния прокурор . 19| 22081 |20.05.2021 Христо Иванов пред Фрог: Цонев е вън от обувките си. Дефилира по телевизиите, за да маже . 25| 14613 |19.05.2021 Д-р Цветеслава Гълъбова пред Фрог: Искам журналистите да говорят. Но винаги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads