Реклама / Ads
47| 38565 |16.12.2023 НОВИНИ

Евгений Кънев: 12 г. гледахме Шенген през крив макарон, преди няколко човека да обърнат дневния ред на България

.
Икономистът Евгений Кънев Източник: БГНЕС
С вестта от Нидерландия вчера, една легендарна песен на Франк Синатра ми звучи в главата постоянно: “And now Schengen is near, and so we face the final EURO curtain". Това написа в профила си в социалната мрежа Facebook икономистът Евгений Кънев.
 

Вижте и цялата публикация:

 

"Да, години наред твърдях, че нашата евроинтеграция - замръзнала още на входа ни на ЕС на 1.1.2007 г - няма как да продължи без да решим точно въпроса, заради който ни приеха под условие - Върховенство на правото. Най-важният копенхагенски критерий за допуск до ЕС. Критерият, който прави разликата между демокрация и автокрация.

Разликата между управление на закона и на вожда. 

 

Е, с вожд начело цели 12 години гледахме Шенген през крив макарон.

 

Защото във всеки дом си има правила. И в общия ни европейски дом ЕС е така.

 

(1) Не може да се качиш на върха на този дом без да си минал през първия етаж - Правната сигурност, пред който висяхме 15(!) години.

 

(2) Едва преди два месеца (!) ни пуснаха на него и ние веднага се затичахме към втория етаж на Физическата сигурност - Шенген. И железният Марк най-после размекнат призна, че имаме прогрес и заслужаваме да сме в Шенген.

 

(3) Само така след година ще се качим на последния трети етаж на най-важната Финансова сигурност - Еврозоната.

 

И всичко това - в рамките на по-малко от две години. Само Украйна ли е причината?

 

Не. Има една дори по-важна, която българите няма да признаят. Защото им е любимата дъвка за плюене и попържане от сутрин до вечер - Промяната.

 

Да, обругани и удавени в медийни храчки, няколко човека обърнаха дневния ред на България.

 

Моите комплименти към Академик Денков - с какъвто премиер малко държави в Европа могат да се похвалят. И към Асен Василев, който сложи нова бюджетна философия на масата и започна да решава най-тежкия ни проблем - с бедността, а оттам и с демографията. И към хората от Демократична България, начело с Христо Иванов, които цяла декада се бориха именно за върховенството на правото и са на път да прокарат желаните конституционни промени.

 

Но има един човек двигател на тези процеси. Най-незабележим, макар да е винаги на първа линия, когато трябва да се търсят мнозинствата зад промените. Заради които получава обиди, прякори, клевети, дори фалшиви клипове за корумпираност в нета.

 

Човекът - политически предприемач, от когото толкова дълго нашата демокрация имаше нужда. Човек, който да рискува всичко в името на целта. Човекът, който първи спечели доверието и до последно убеждава Рюте - behind the curtains - че сме готови за Шенген.
За да каже Рюте публично: “В България вярвам на Кирил Петков.”

 

Мисля, че заслужава нашите аплози.

 

Без да е пророк в собствената си страна, Кирил помогна по неговия начин - he did it his way."

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4263 |16.12.2023 Екипите на ЕРМ Запад продължават работа при тежки условия . 3| 4456 |16.12.2023 20-годишна жена загуби живота си при тежък пътен инцидент в Ямбол . 15| 4507 |16.12.2023 Борисов: Харчим огромна енергия върху разделителните процеси. Нацията никога не е била по-обединена . 15| 4564 |16.12.2023 Васил Терзиев: Управляващата сглобка е може би един от най-работещите примери за демокрация за последните 30 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads