Реклама / Ads
5| 2748 |24.04.2023 НОВИНИ

Евгений Кънев: Електронното правителство за нас продължава да е блян, а за Кения в Африка - не!

.
Евгений Кънев: Внесеният бюджет с огромен дефицит е президентска провокация Източник: БГНЕС
Разбира се, че внесеният бюджет с огромен дефицит е президентска провокация. Човек може да допусне, че финансовият министър е добър бюрократ, финансист не знам, но едва ли неволно стъпва в публичното пространство като слон в стъкларски магазин.
 

Цялото й поведение е като на стреснат човек - както още изглеждаше в парламента, когато трябваше да прокарва поправки за еврозоната, където сякаш я смаза един Трактор. Оттогава изглежда й е по-удобно да пее в президентския хор, където всички уж искат еврозона, но нямат желание.

 

Първо Велкова ни стресна през март с борда и валутния курс плюс данък свръхпечалба - забележете - за всички фирми. Една от типичните черти на бандитския икономически подход е да се приватизират печалбите, а одържавят загубите. В бюджетна перифраза, той звучи така: “да се одържавят печалбите на всички, за да се приватизират субсидиите от някои.”

 

Видяхме го и при щедрите субсидии за тока, които насърчават енергийната неефективност на избрани работодатели, и при ограничаване на конкуренцията, за да се поддържат избрани неконкурентни зърнари. А те отвръщат с любов към руския газ и омраза към украинското зърно.

 

Сега пък - след ясно изразена парламентарна воля за трипроцентен дефицит, Велкова - Радев ни сплашват с огромен дефицит и дългове.

 

Защо?

 

Защото не искат да станат непопулярни с повишена събираемост от големите играчи, връщане на ДДС от 20% за ресторантьори и фитнеси, да не говорим за изравняване на акциза на горивата с европейското ниво, за да не ударим любимия “Лукойл”.

 

В разходната част на бюджета няма да разсърдят чиновниците като съкратят с поне 10% разходите за персонал. За да ги доближат поне до тези в Румъния - която е на последно място с най-голям дял от 31% в бюджетните разходи в страните от ОИСР, където и ние ще членуваме скоро, а сме с 34% ! Та това е над милиард лева ненужни разходи.

 

Да не говорим, че електронното правителство за нас продължава да е блян, а за Кения в Африка - не! Ама как ще предвиждаме такова - нали кражбите ще секнат?

 

Оставям настрана идеите за 100% дивидент на огромния брой държавни дружества или непредвидените приходи по ПВУ. Нали не можем да си помислим, че Велкова неволно ги е изпуснала.

 

Явно се готвят нови президентски проекти или ще се помпат сегашните с критика към лошите партии, които трябва да оправят бюджета. Това е възрожденския подход - първо ще влошим нещата като пречим, а след това ще искаме да ни изберете да ви оправим.

 

Държавническа воля ни трябва за добро управление, за реформи, за електронно правителство.

 

Нищо не е загубено за еврозоната - ако имаше воля.

 

Включително такава - да се махне най-после капитанчика, който обърна курса на българския кораб на Изток.

 

И сплашва, и страхува, както са го учили.

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6380 |19.04.2023 Проф. Евгений Дайнов: Гълъбите са чисти предатели . 18| 2925 |13.04.2023 Експертът Евгений Кънев: ПП да намери формулата за спасяване на парламентарната демокрация . 35| 5633 |08.04.2023 Евгений Дайнов: ГЕРБ се притесниха, че са първи, а ПП-ДБ се притесниха, че не са първи . 12| 9838 |07.04.2023 Евгений Кънев: ГЕРБ да търсят управление, ПП-ДБ няма да влязат в капана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads