Реклама / Ads
0| 2886 |18.04.2022 НОВИНИ

Евгений Кънев: Кръщаването на българския културен център в Битоля на Ванче Михайлов е върховна глупост

.
Евгений Кънев
Кръщаването на българския културен център в Битоля на името на Ванче Михайлов е или върховна глупост или нарочно търсена провокация от българската държава. Имам чувството, че националистичните, които се смятат за патриотични политици у нас търсят всяка възможност да провокират, вместо да търсят начини да сближават народите ни, а Северна Македония е длъжна да приеме провокацията, ако иска ЕС.
 

Независимо, че последният голям лидер на ВМРО има статут у нас на национален герой, той няма как да бъде безрезервно приет в Северна Македония. Защото макар да се е борил за автономна Македония, но по същество за втора българска държава, в този процес той е тясно колаборирал - при това на най-високо ниво - с хитлеристка Германия. В това именно се състои провокацията от българска страна към свръхчувствителното по темата население на Северна Македония.


Този акт е и миниране на усилията на по-умерените български политици да избършат клеймото върху България като фашистки окупатор по време на Втората Световна война, исторически факти и аргументи, за което винаги лесно биха се намерили от македонска страна. Този акт е равносилен, ако Македония отвори културен център у нас “Йосиф Тито” или Украйна в Москва “Степан Бандера”.


Тук не става дума за отваряне на спор кой какъв реално е бил, а за търсене на имена, които сближават, а не отдалечават двата народа. А и не е ясен приносът на Ванче Михайлов именно към културата, а не революционните борби.


Защо, примерно, да не се казва центърът “Климент Охридски”, “Братя Миладинови” или “Григор Пърличев”?

 

Ако България продължава да се държи провокативно като окупатор, вместо като братски народ - защо постоянно се оплакваме от реч на омразата, в която постоянно хвърляме съчки?

 

Кой в крайна сметка печели от този акт?

 

Дълбоко се съмнявам, че България спечели.

 

Евгений Кънев

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4351 |12.04.2022 Радан Кънев: Войната ще спре, когато Путин се върне там, откъдето тръгна . 0| 9463 |10.04.2022 Радан Кънев: Ние малко нямаме външен министър . 0| 10178 |07.04.2022 Евгений Дайнов: Путин поглъщаше Запада, както змия поглъща жаба . 0| 3386 |31.03.2022 Евгени Кънев: Отношението към войната в Украйна по трагичен начин върши огромна услуга на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads