Реклама / Ads
5| 2471 |18.03.2024 НОВИНИ

Евгений Кънев: Стратегията на ГЕРБ - да вземе ключови властови позиции, да не допусне съдебна реформа

.
Евгений Кънев
ГЕРБ имаше възможност и в предния, и в сегашния парламент да направи правителство с ДПС и патерица. Но не го направи. Логически - защо тогава сега да може или да иска да го прави след нови избори. Освен ако много не греша - Бойко не може да участва в управление без ПП-ДБ.
 

Защо?

 

Отговорът за мен е в генезиса на ГЕРБ - партия създадена да представлява интересите на нашата олигархия на Запад. С цел - да единствена такава. Тя беше създадена в момента, когато ББ мина пробите на електорталноемко лице и след завоя на Путин в Мюнхен през 2007 г.

 

В този период нашата олигархия имаше две задачи:

 

(1) Да обслужи руските енергийни интереси, с чиято задача беше нагърбен Гоце с прословутия Троен енергиен шлем, с който България да бъде закована в руската геостратегическа сфера.
(Апропо, покрай посещението на Путин остана незабелязано едно топло негово посрещане с Гоце в бар на… Мишо Бирата.)

 

(2) Голяма част от финансирането за Шлема да бъде набавено - пряко или косвено от еврофондовете.
Станишев и Тройната коалиция обаче не се справиха, защото им спряха еврофондовете за корупция. Спасителят на положението се оказа новият кмет на София с десен профил. Гоце се постара да направи 31 мажоритарни мандата, за да отиде цялата власт в ГЕРБ, а Доган пусна лафа за порциите, за да го инжектира.

 

За същата цел ХДС на Меркел го обективира като приемлив за Запада - забележете - пак във връзка с руски енергийни проекти в България и… Германия. И еврофондовете тръгнаха.

 

Но поради една или друга причина Тройният шлем не сработи и Бойко бе свален с акция за тока през 2013 г и бе пробван отново вариант със Станишев и този път ДПС чрез тяхно прокси за премиер. Но и този опит не помогна на Южен Поток.
И се наложи да бъде върнат ББ.

 

Защо пропомням всичко това? Защото Бойко има тежест в политиката и паралелната държава работи за него само доколкото може да я представлява на Запад. Ако спре да бъде интерфейс, ще загуби не само политическа, а и не дай Боже физическа тежест.
Затова алфа и омега за ББ са връзките със Запада, където той и само той трябва да дърпа конците. Затова толкова много инвестира в ЕНП, в Тръмп (самолети), в Габриел - за да отбие ПП-ДБ от всички контакти. Слабото му място е Байдън - защото демократите работят със съюзници на база ценности, а не сделки. А той там издиша. Мисли си, че като изпълнява всичко ще му се разминат всички афери в помощ на Путин.

 

Та стратегията на ББ е как

 

(1) да вземе ключовите властови позиции, за да контролира отношенията със Запада - тук успява, защото Габриел ще бъде и премиер, и външен министър, само отбраната (НАТО и САЩ) му се изплъзват, въпреки смазващата пропаганда срещу Тагарев. Но

 

(2) да не допусне реформа на съдебна система, служби и регулатори, т.е ликвидиране на паралелната държава, които да разсърдят опасно ДПС/Кремъл.

 

И по близнашки, играе ва банк, за да тества реакции.

 

Евгений Кънев

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 10428 |18.03.2024 Семеен оргазъм в България след преизбирането на Путин. Хиляди мъртви, но Жить стало веселее, а копейки? . 2| 2331 |18.03.2024 Военният министър на Обединеното кралство: Путин се държи като съвременен Сталин . 42| 9167 |18.03.2024 Край на водевила: ГЕРБ и ПП-ДБ ще правят правителство в следния състав . 0| 2301 |18.03.2024 Украинските системи за противовъздушна отбрана свалиха 17 от 22 руски дрона в ранните часове на деня

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads