Реклама / Ads
11| 2487 |10.07.2023 НОВИНИ

Евробарометър: Българите масово одобряват хуманитарната помощ за Украйна, но не и военната

.
Висок остава процентът на европейците, които одобряват отговора на Европа срещу руската агресия в Украйна, показва последното проучване на “Евробарометър”. В България булшинството одобрява предоставянето на хуманитарна подкрепа спярмо засегнатите от войната, над 50% считат, че ЕС трябва да предоставя финансова подкрепа на Украйна. По-колебливи са българите по отношение налагането на икономически санкции спрямо Русия.

62% от българите са на мнение, че ЕС трябва да намали зависимостта си спрямо руски енергийни източници възможно най-бързо. 24% са категорично против, докато 14% се колебаят. За сравнение - средно за ЕС процентите са драстично по-различни - 82% считат, че връзките с руските енергийни източници трябва да бъдат скъсани, докато гражданите на блока, които се обявяват категорично против са 13%. 

 

48% от българите особряват отговора на ЕС спрямо руската инвазия в Украйна. 41% от запитаните обаче не са никак доволни. Същевременно средно за ЕС 56% от гражданите на блока одобряват отговора на Брюксел, докато процентът на неодобрение е 38. 56% от българите не са доволни от действията на собственото правителство. 35% одобряват решенията на изпълнителната власт по въпроса с войната в Украйна.

 

Цялостната картина в ЕС

 

88% процента подкрепят предоставянето на хуманитарна помощ за хората, засегнати от войната, а 86% подкрепят приема в ЕС на хора, бягащи от войната. 75% одобряват финансовата подкрепа за Украйна, а 72 подкрепят икономическите санкции срещу руското правителство, предприятия и физически лица. 

 

Освен това 66% са съгласни със забраната за излъчване в ЕС на държавни медии като “Спутник“ и “Русия днес“, а 64% подкрепят финансирането на закупуването и доставката на военно оборудване за Украйна. 64% са съгласни с предоставянето на Украйна на статут на кандидат за членство в ЕС. 56% от анкетираните са доволни от отговора на ЕС на руското нашествие в Украйна.

 

В този контекст 77% от европейците подкрепят обща политика за отбрана и сигурност. 80% смятат, че сътрудничеството по въпросите на отбраната на равнището на ЕС трябва да се засили, 77% считат, че закупуването на военно оборудване от държавите членки трябва да бъде по-добре координирано, 69% биха желали ЕС да укрепи капацитета си за производство на военно оборудване, а 66% заявяват, че в ЕС трябва да се отделят повече средства за отбрана.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2541 |10.07.2023 Горан Серафимов: Броят на българите, напускащи Северна Македония, рязко се увеличава . 43| 2843 |08.07.2023 Развенча ли визитата на Зеленски мита, че българите са на страната на Путин? . 1| 2489 |06.07.2023 Елисавета Белобрадова: Зеленски благодари на българите за грижите за украинските бежанци . 19| 4098 |05.07.2023 Евробарометър: Почти половината българи подкрепят въвеждането на еврото, в Румъния 71 %

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads