Реклама / Ads
0| 4415 |12.06.2018 НОВИНИ

Евродепутатът Момчил Неков: Модернизирането на образованието е нещо, което не можем повече да отлагаме

.
„Модернизирането на образованието е нещо, което не можем да продължаваме да отлагаме. Живеем във време, в което новите технологии и дигитализацията се развиват с бързи темпове и образователните системи трябва да бъдат в крак с тези развития.
 

В противен случай нашите учебни заведения ще продължават да произвеждат бъдещи безработни и кадри, които не владеят уменията на 21-ви век“.  Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Момчил Неков при обсъждане на доклада "Модернизиране на образованието в ЕС" на пленарната сесия в Страсбург.

 

„Когато говорим за модернизиране на образованието, това не трябва да се разбира като обновяване на материалната база на учебните заведения и закупуване на модерна техника. Важно е да сме в крак с новите технологии, но те не гарантират на подрастващите, че ще могат да усвояват по-добре знания, умения и компетентности. Резултатите от Международното изследване PISA показват, че наличието на модерна дигитална инфраструктура не повишава резултатите на учениците. И това не е изненадващо.“, изтъкна Неков.

 

Според него, проблемът с функционалната грамотност на учениците е добре познат и на българската система, защото те биват затрупвани с огромни количества теоритични знания, което е за сметка на стимулирането на критичното мислене.

 

„Нужен е холистичен подход в образованието. Подход, който да взима под внимание и нуждите на учителите, защото без тях нито една реформа не може да бъде успешна. Отношението към тях е показателно за отношението към цялата образователна система. Повишаването на техните възнаграждения няма да реши проблемите с магическа пръчка. Те трябва да имат повече автономия и достъп до възможности за професионално развитие“, коментира Момчил Неков.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5268 |12.06.2018 Соня Момчилова: Оставката на министър Петков е декоративна мярка в стил Борисов . 0| 4647 |01.06.2018 Евродепутат Момчил Неков внесе в МЗХГ проект на наредба за въвеждане на термин за качество „планински продукт” в България . 1| 4487 |30.05.2018 Момчил Неков: Намирам предложението за намаляване бюджета на ОСП за опасно . 1| 4766 |24.05.2018 Евродепутат Момчил Неков дари книги на българското училище в Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads