Реклама / Ads
1| 4297 |29.10.2015 НОВИНИ

Евродепутатът Неков подкрепи призива ЕК да изготви подобрено предложение за ГМО храни и фуражи

.
Момчил Неков
На сесия в Страсбург Европейският парламент отхвърли предложението на Европейската комисия за изменение на регламент № 1829/2003 на ЕП и на Съвета по отношение на възможността на държавите членки да ограничават или забраняват употребата на генетично модифицирани храни и фуражи на своята територия.
 
ЕК предлага да бъде премахнато правилото всяка държава членка сама да преценява дали да забрани вноса на ГМО храни и фуражи с мотива, че сега действащото правило е в разрез с начина на функциониране на Единия европейски пазар.
    
Евродепутатът Момчил Неков, който е член на делегацията на Социалистите и демократите в ЕП, гласува против това предложение като подчерта, че в сегашния му вид то ще доведе до малформации и проблеми във функционирането на единния пазар и може да доведе до присъствие на ГМО продукти там, където те не са желани.
    
„В текста, предложен от Комисията, ще се даде възможност за използването на ГМО продукти на част от територията на единния европейски пазар. В рамките на този свободен пазар, обаче, и в контекста на липсата на механизми за граничен контрол при вноса и износа между отделните страни членки на ЕС, отправеното предложение поставя под риск държавите членки, които не желаят употребата на генетично модифицирани организми и продукти от тях на своя територия. Сред тези страни е и България.“, подчерта Неков в свое изказване.
    
Евродепутатът подкрепи призива ЕК да изготви обстоен анализ на отражението на въвеждането на подобна мярка и да направи подобрено предложение. Той настоява бъдещото предложение да отговаря на интересите на мнозинството европейски граждани, които са против използването на ГМО храни и фуражи на територията на своите страни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5487 |29.10.2015 Гечев: БСП няма да подкрепи проекта за Бюджет 2016 г. . 3| 4627 |28.10.2015 Йорданка Фандъкова: Тази неделя да подкрепим кметовете на райони, които са на балотаж . 8| 4374 |18.10.2015 Миков и Станишев подкрепиха румънските социалдемократи . 3| 4336 |14.10.2015 Цветанов: Поморие да подкрепи централния нападател на ГЕРБ с №9 Иван Алексиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads