Реклама / Ads
3| 4551 |27.04.2018 НОВИНИ

България не е предоставила резултати на ЕК за двойния стандарт

.
Момчил Неков
България не е предоставила никакви резултати от проведените вече три изследвания за двоен стандарт на храните на специалистите в Брюксел Това стана ясно при посещението на българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Момчил Неков в изследователския център в град Гел, Белгия.
 

Съвместният изследователски център е вътрешната научна служба на Европейската комисия. Той предоставя независими, базирани на научни изследвания съвети в подкрепа на изготвянето на политиките на ЕС. Центърът е органът, който прави и изследванията относно двойното качество при продуктите на европейско ниво.

 

Експерти от центъра са запознали с дейността си евродепутат Неков и са го помолили за съдействие, затова българските власти в най-кратки срокове да предоставят информация, относно направените изследвания за двойния стандарт при храните. Те са споделили, че до момента при тях не са постъпили никакви данни от България, независимо от това, че вече у нас са проведени три изследвания от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Чехия, Унгария, Полша, Словения и Словакия отдавна са предоставили своите данни за двойни стандарти. Гърция също се е включила в инициативата.

 

Предоставянето на данните в центъра на ЕК е небоходимо, за да може да се вземат под внимание всички правени изследвания в страни от ЕС, да се включат в анализите и да се дадат стъпки и насоки за разработване на нови методи, инструменти и стандарти, водещщи до единна европейска регулация.

 

Момчил Неков взе участие и в среща в ЕП за обсъждането на мерки в борбата срещу двойния стандарт в ЕС с представители на европейските асоциации и производители. „Европейската комисия пое правилен курс, но не достатъчно амбициозен в защита на българските потребители“, коментира Неков.

 

Припомняме, че през януари 2018 г., евродепутат Неков, като член на Земеделската комисия в ЕП изготви становище относно двойното качество на продуктите на единния пазар, като същевременно го представи както у нас, така и пред своите колеги от Европейския парламент.

 

В становището се предлага:

 

- Изменение на директивата от 2005 относно нелоялни търговски практики от търговци към потребители, в която категорично да бъде забранено предлагането на една и съща стока, под една и съща марка, от един и същи производител, но с различни съставки и с различно качество.

 

-   Създаване на контролен орган в ЕС, който да следи за това дали се предлага еднакво съдържание за едни  и същи продукти.

 

-  Въвеждане на преходен период в най-кратки срокове  за това по чия местна рецепта са изготвени продуктите и даване възможност на бизнеса да има по-голяма видимост, в случай че приготвя продукти по местна рецепта и използва местни суровини, с което се  спазва правото на потребителите да правят информиран избор, чрез закупуване на продукт с по-изчерпателно означение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 8859 |27.04.2018 ”Демократична България” иска дисциплинарно наказание за Цацаров . 3| 4451 |26.04.2018 Съдът на ЕС осъди България за Рила . 2| 4186 |26.04.2018 Станишев: Не трябва да изпускаме възможностите за членство на България в еврозоната . 5| 4711 |24.04.2018 Предаденият на Турция Абдуллах Бююк съди България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads