Реклама / Ads
1| 3953 |12.07.2018 НОВИНИ

Евродепутати: В ЕС не може да има второ качество продукти, нито потребители

.
Европейският съюз /ЕС/ да предприеме мерки срещу двойното качество на продуктите на единния пазар, за да няма двойни стандарти при храните и другите потребителски продукти между държавите от Западна и Източна Европа. Това настояват представителите на Европейския парламент /ЕП/ чрез гласувания и приет с огромно мнозинство на заседание на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите Доклад за двойното качество на продуктите на евродепутата от Групата на социалистите и демократите към ЕП Олга Сехналова.
 

В Доклада беше прието и Становището на българския евродепутат Момчил Неков за Двойното качество на продуктите на единния пазар, което бе одобрено от Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП, чийто представител е той.

 

Евродепутатите осъдиха продажбата на привидно идентични продукти с по-ниско качество в някои европейски страни като несправедливо и опасно поведение. Те обещаха да работят за намирането на европейски решения, които да третират европейските потребители като равни, независимо от страната им на пребиваване.

 

Те приветстват обществения интерес към темата в страни, в които са извършени анализи, и отбелязва, че доверието на гражданите във функционирането на единния пазар е изложено на риск, което би могло да има отрицателни последици както за Съюза, така и за различните заинтересовани страни, включително за производителите.

 

"Продажбата на нискокачествени храни и продукти в някои държави-членки, въпреки че опаковката и марката изглеждат идентични, е срамно. Това подкопава доверието на гражданите в справедливото функциониране на вътрешния пазар на ЕС. Такива практики са опасни и трябва да бъдат незабавно забранени!“, заяви Олга Сехналова вносител на доклада за двойното качество на продуктите.

 

"Практиката "една марка, един продукт, различно съдържание и качество" трябва да бъде спряна! Бавно или никакво действие на равнище ЕС вече не е опция. Трябва да се погрижим да няма европейски граждани от втора класа, що се отнася до хранителните продукти. Същата опаковка трябва да съдържа същия продукт, независимо дали купувачът е в София или Стокхолм", заяви евродепутат Момчил Неков, от името на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП.

 

Чрез доклада за двойното качество на продуктите се приканва производителите да обмислят въвеждането на лого върху опаковките, което да показва, че съдържанието и качеството на продуктите от една и съща марка и с еднаква опаковка са еднакви в различните държави членки.

 

Евродепутатите твърдо вярват, че в отговор на загрижеността на европейските граждани относно различните продукти, продавани под една и съща марка в различните държави-членки, практиката – „една марка, един продукт, различно съдържание и пропорционален състав“ трябва да бъде спряна чрез изменение на член 6 на Директива 2005/29 / ЕО от 11 май 2005 г. относно нелоялни търговски практики от страна на търговци към потребители.

 

„ЕП смята, че ако производител иска да предлага продукт на нов пазар (друга държава-членка), то той, ако се различава от продукт в друга страна членка, не може да изглежда по същия начин“, са казва в доклада.

 

Според евродепутатите предпочитанията на потребителите не трябва да се използват като извинение за по-ниско качество, а потребителите трябва да бъдат информирани, че продуктът е пригоден за техния пазар, като това да не се приема за даденост.

 

В доклада се подчертава нуждата от създаването на ефективно, прозрачно и международно сътрудничество и споделяне на данни между национални органи, отговарящи за защита на потребителите;

 

Призовава се ЕК да очертае съществуващите национални стандарти за хранителни и нехранителни продукти в ЕС и да се даде оценка на проявата на двойно качество на единния пазар.

 

Докладът за двойния стандарт беше приет от Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите към ЕП с голямо мнозинство (33 – за, 3 против и 1 въздържал се).

 

Европейският парламент ще гласува досието относно Двойния стандарт на пленарно заседание през септември.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4078 |12.07.2018 Треньорът на Хърватия: Може би сега Господ ни дава шанс за реванш срещу Франция . 0| 3758 |07.07.2018 Заев: Георге Иванов не може да спре европейския път на Македония . 0| 3994 |05.07.2018 Второ бдение пред сградата на БДЖ в София . 1| 3833 |04.07.2018 Университетската болница в Пловдив може да остане без ток заради дълг към доставчик

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads