Реклама / Ads
0| 19961 |13.04.2022 НОВИНИ

Евродепутати: България е купувала в пъти по-скъпа техника за строителство и селско стопанство

.
Източник: БГНЕС
България е купувала в пъти по-скъпа техника за строителство и селско стопанство при използването на пари от еврофондовете. Освен това проблем остава работата на съдебната система и прокуратурата, както и злоупотребите при обществените поръчки. Това са малка част от заключенията, на комисията по бюджетен контрол към Европейския парламент. Представители на комисията бяха на посещение през последните три дни в София.
 

В България са купувани с евросредства техника за строеж на пътища, чиято цена е била умишлено завишена до няколко пъти.

 

"Това са неща, които многократно се споменават в одитите на европейската комисия - най-общо вашите пътища може да са много евтини, но ако проекта се финансира от европейските фондове изведнъж цената става висока", заяви Томаш Здеховски, председател на делегацията.


Купувана е земеделска техника с от 30 до 50% завишени цени, обясни още Здеховски. Той коментира, че елементарна проверка в гугъл какви са актуалните цени е можело да ориентира проверяващите у нас органи, ако са имали съмнения.

 

"Проблемът в България е липсата на разследване, липсата на прокурорски действия и това е проблем от доста време", заяви София ин'т Велд, Renew.


Евродепутатите са се запознали и с казуса с измамите с къщи за гости.

"Средствата, които са били неправомерно използвани от Европейския съюз са възстановени в европейския бюджет от републиканския и всички бенефициенти, които са се възползвали по този неправомерен начин от тези пари, са дадени на НАП за принудително събиране", заяви Андрей Новаков от ЕНП.

 

"Болно ни е да чуваме това, целта е парите да се върнат от тези, които наистина са злоупотребили", заяви Виола Фон Крамон - Таубадел, Зелените/ЕСА.
Евродепутатите ще излязат с доклад. Те са се срещнали с премиера Кирил Петков, депутати, представители на прокуратурата.

 

Не е наша задача да поучаваме никого, просто се опитваме да получим обща представа как стоят нещата в момента, къде се намираме, и какви реформи се прилагат.

"В крайна сметка ние трябва да разчитаме на българската система да си свърши работата, оказа се, че слабото звено е в съдебната система и прокуратурата", заяви Цветелина Пенкова, С&Д.


По време на посещението евродепутатите са се запознали и с казуса Барселонагейт, но не дадоха подробности, уточнява БНТ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2974 |13.04.2022 Антон Марков, МВнР: Изведените моряци до 1-2 дни ще са в България . 0| 3009 |13.04.2022 Правителството освободи генералния консул на България във Франкфурт на Майн . 0| 5570 |13.04.2022 Проф. Даниел Вълчев: Опасявам се, че случайни хора управляват България . 0| 3279 |12.04.2022 Полина Паунова: България има твърде силна коалиция - Гешев, ГЕРБ, ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads