Реклама / Ads
2| 2636 |30.11.2023 НОВИНИ

Еврокомисарят Паоло Джентилони потвърди пред премиера акад. Денков пълна подкрепа за влизане на България в Шенген

.
Европейският комисар по икономика Паоло Джентилони (вляво) и министър-председателят акад. Николай Денков (вдясно) Източник: Пресслужба на Министерския съвет
Пълна подкрепа от Европейската комисия за членството на България в Шенген, както и за усилията за изпълнение на критериите за еврозоната, изрази европейският комисар по икономика Паоло Джентилони пред премиера акад. Николай Денков. Това съобщиха от пресслужбата на правителството. Двамата проведоха среща в Министерския съвет днес.
 

В хода на разговора са дискутирани въпроси, касаещи съдебната реформа в България, борбата с корупцията и декарбонизацията. Темите са ключови както за цялостното интегриране на страната ни в европейските институции, така и конкретно за реализирането на Плана за възстановяване и устойчивост на България.

 

Министър-председателят акад. Денков подчерта, че правителството работи системно по всички ключови въпроси и решава тежки проблеми, отлагани с години – както в сферата на върховенството на закона и борбата с корупцията, така и в енергетиката. Премиерът посочи, че кабинетът действа в пълен синхрон с очакванията на Европейската комисия за напредък и наблегна на обстоятелството, че през следващите седмици фокусът следва да бъде върху Народното събрание, където предстои да бъдат взети важни решения.

 

В двудневното си работно посещение, започнало днес, комисарят по икономика Паоло Джентилони ще обсъди с различни представители на българските власти и заинтересовани страни икономическите перспективи пред ЕС и България в навечерието на 2024 г. 

 

От Европейската комисия съобщиха, че в първия си ден в София комисар Джентилони ще се срещне с министър-председателя акад. Николай Денков, с министъра на финансите Асен Василев и с председателите и заместник-председателите от ресорните комисии в Народното събрание. Той ще вземе участие и в кръгла маса с представители на бизнеса.

 

В петък комисар Джентилони ще се срещне със заместник министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел, с управителя на Българската народна банка Димитър Радев и с членове на Съвета за икономически анализи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2554 |30.11.2023 Бюджетната комисия даде зелена светлина за машините “Страйкър” . 2| 2634 |30.11.2023 Инфлацията в еврозоната се понижи до най-ниското си ниво за повече от 2 години . 0| 5538 |02.12.2023 Art RADAR - бързо, лесно и културно. Какво ни очаква през декември? . 4| 2653 |30.11.2023 След кончината на Кисинджър: Как реагираха политиците?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads