Реклама / Ads
0| 5651 |02.12.2023 АКТУАЛНО

Art RADAR - бързо, лесно и културно. Какво ни очаква през декември?

.
Simple Spaces в Топлоцентрала
Вихрушката на ежедневието често ни завърта и забравяме за важни и интересни събития. Дори не знаем, че някои се случват само на крачки от нас, а за други - даже и не подозираме. Тук на помощ влиза Art RADAR - бързо, лесно и културно. Започваме от месец декември и отбелязваме края на годината с едно ново начало. Ще проследим къде, какво и защо се случва в столицата, страната и чужбина. Ще говорим за култура и за тези, които я случват напук на всичко. От време на време ще публикуваме статии, интервюта и критични текстове, защото какво е културното поле, ако няма дебат?
 

В календарен ред нашият своеобразен обзор на различни събития отразява както места, които задължително трябва да се посетят, така и всички други, които бихме искали да видим, но уви не можем, защото са толкова много. Именно заради това, понякога планирането е повече от необходимо. През последните години столицата ни се превърна в гъмжащ от културни случки град, често събитията се случват едновременно, което прави посещението им трудно. Сцената се развива основно заради нестихващия ентусиазъм на независимия сектор, отдолу нагоре, органично със или без държавна подкрепа.

 

Декември се свързва с базари и пазари. Затова започваме със селекция от коледни събирания. Ще преминем през интересни изложби и ще спрем на музикални и театрални събития, които считаме за интересни и заслужаващи вашето внимание. Задължителни места за посещение, ако сте истински софиянец. А може би именно коледните събития ще ви открехнат вратите на непознати градски места?

 

1 декември от 19:00 ч.

 

“Нахлуване” премиера на постановка в Топлоцентрала

 

Времетраене: 1 час


Планирана като разтоварваща и възстановителна, ваканцията на две млади двойки в отдалечена планинска вила претърпява неочакван обрат. Сблъсъкът им с тайните, които крие планинската обител, отключва проявления, които никой от тях не е подозирал, че притежава. 

 

Local Suicide в клуб BRUT

След 10:00 ч.


Най-новото клубно място в София, което се намира на Ул. “Иван Вазов” 12

Базирано в Берлин DJ дуо и двойка, известни със своето енергично сливане на ню уейв, бавно техно, EBM, пост диско и есид хаус, често с ориенталски влияния, които самите те обичат да наричат „технодиско“ и „кобра вълна“.


2 декември- от 18:00 ч. (вход свободен)

 

Четвърт век банкет на снег а.к.а 25 години БАССЕС (Българска Асоциация по Ски Свободен и Екстремен Стил) в Топлоцентрала 

 

Тази зима БАССЕС празнува 25 зими и по този повод организира ГРАНДИОЗНО ПАРТИ!

 

3 декември от 18:00 ч. (вход свободен)

 

“Магията на музиката“ – концерт на AGBU Sofia Chamber Orchestra

Военна Академия Г.С Раковски


Диригент: Левон МанукянСолисти: Артур Надосян и Сандра Александрова

В програмата: Робърт Амирханян, Маргарита Хългатян, Андреа Бочели, Арам Авагян, Алиша Кийс, Франк Синатра, Стаматис Гонидис, Константин Петросян, Ета Джеймс, Сергей Каринян


.

Снимка: Теодора Коцева
Автор: Калоян Илиев Кокимото_ Kokimoto Industry

https://www.instagram.com/kokimotoindustry/

 

4 декември- 18:00 ч. (вход свободен)

 

Изложба:  “Без филтър: 10 години People of Sofia” в галерия DOZA 


Вихрен Георгиев е създателят на "People of Sofia", проект, който представя нефилтрирана душата на града. Той не преследва хигиенизирани образи, а вниква в урбанистичния хаос - с неговите борби, триумфи и тихи викове. Създава малък пътеводител за човешките взаимодействия - с лицата на угрижените и жестовете на гордите, с цялото великолепие на човешкото съществуване.

 

"Морето“ (1967, реж. Петър Донев, 62 мин) филмотечно кино “ОДЕОН”, 19:00 ч.


Българска национална филмотека се присъединява за трета поредна година към поредното издание на ,,Сезон на класическия филм“ – инициатива на Асоциацията на европейските синематеки (A Season of Classic Films, Association des Cinémathèques Européennes), обединяваща 22 институции от цяла Европа, отдадени на идеята за опазване на аудиовизуалното културно наследство. В рамките на проекта тази година БНФ ще представи пред публика дигитална реставрация на игралния филм „Морето”. В него ще видим Стефан Данаилов, Северина Тенева и Ицхак Финци. Сценарист е Георги Бранев, оператор – Борис Янакиев, а композитор – Кирил Дончев.

 

 

5 декември от 18:00-21:00 ч.(вход свободен)

 

Изложба “Разпад” Ул. Триадица 5А, Бобина


Първата самостоятелна изложба на младия български съвременен артист Дейвид Тадесе. Между 5 и 12 декември културно пространство „Бобина“ ще приюти част от най-скорошните работи на Дейвид, в които той играе не само с различни техники и формати, но и с разнообразни източници на вдъхновение – от класическите изобразителни похвати до африканските племенни украси и символи.

 

На 8 декември от 21 ч.

 

ВИЖ! НА ЖИВО #2: The Gift of Sound & Vision

Вход: 10 лв. и 15 лв след 00 ч.


Бившата фабрика на Зрънчо, не къде да е, а в ЛОФ.ТЪ, едно Софийско алтернативно пространство с изглед към Витоша и релсите

Ще чуете сетове на Julieta Intergalactica (Ясен Згуровски),Rosie Eisor (съоснователка на Blood Becomes Water) и дуото Elve&Fille, също така може да разгледате и купите техни творби и принтове на изложбата и празничния базар в пространството на клуба.

 

14 декември - 18:30 ч.

 

Анимациите на Доньо Донев

Времетраене 90 мин.

Цена на билет: 12/10/8 лв.

 

15 декември, 18:00 ч.

 

Soldout.design/ Untiled Gallery Berlin

 

Ул. “Цар Асен”  19

 

Откриване на изложбата “Pink my ride” в новото Софийско пространство за съвременно изкуство и дизайн. Изложба с автори, работещи в пресечната точка на изящното изкуство и арт дизайна.

 

15 декември- 17 декември

 

HANDMADE XMAS DESIGN MARKET във Vivacom Art Hall

 

16 Декември 

 

DOM X-Mass Pop-Up Market

 

Коледен Пазар с аксесоари, мода, книги, козметика, винили, даже и детски кът

 

Aether Gallery от 13-19 ч.

Ул. “Княз Борис” 39

 

Предколеден базар със специално подбрани произведения от сферата на изкуството, дизайна и модата, както и много други екстри от Кокимото и компания.

 

23 Декември в 22:00 ч.

 

Simple Spaces в Топлоцентрала

Едно обещаващо парти

Вход свободен

 

По Art RADAR работи Теодора Коцева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 9248 |29.11.2023 Руски журналист пред DW: Режимът на Путин може да рухне като тези на Франко, Салазар и "черните полковници" . 1| 4308 |29.11.2023 Bloomberg: Ще има ли съкращения от 1 януари с новите заплати? . 12| 11652 |28.11.2023 Левон Хампарцумян за ФрогНюз: Около поземления фонд говорим за буря в чаша вода. Президентът търси слаби места на правителството . 0| 3431 |27.11.2023 25 000 още са без ток в Русенско, 3 влака останаха блокирани с часове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads