Реклама / Ads
22| 3420 |19.01.2023 НОВИНИ

Европарламентът: Незабавен военен трибунал за Путин и Лукашенко заради войната в Украйна

.
Лукашенко и Путин
Европейският парламент отправи призив политическото и военното ръководство на Русия и Беларус да бъдат подведени под отговорност за военното нападение срещу Украйна. Текстът беше приет с 472 гласа ”за”, 19 ”против” и 33 въздържали се, се отбелязва в съобщение на ЕП.
 

Евродепутатите заявяват, че жестокостите, извършени от руските сили в Буча, Ирпин и много други украински градове, разкриват жестокостта на войната и подчертават значението на съгласуваните международни действия за подвеждане под отговорност на виновните според международното право. Те настояват ЕС, в тясно сътрудничество с Украйна и международната общност, да се застъпи за създаване на специален международен трибунал, който да преследва престъпленията на политическото и военното ръководство на Русия и нейните съюзници. Според тях подготвителната работа по този трибунал трябва да започне незабавно, информира БТА.

 

ЕП гласува и призив за налагане на европейски санкции срещу всички, отговорни за нарушаване на правата на човека в Иран, както и Корпусът на гвардейците на Ислямската революция и силите "Басидж" и "Кудс" да бъдат включени в европейския списък с терористични организации. Според евродепутатите санкциите са необходими и заради оказваната от Техеран помощ на Москва във войната в Украйна.


Предлага се да бъдат санкционирани всички ирански физически и юридически лица, отговорни за нарушения на правата на човека, както и членовете на техните семейства, включително върховният лидер Аятолах Али Хаменей, президентът Ебрахим Раиси, главният прокурор Мохамед Джафар Монтазери и всички фондации, свързани с Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

 

Евродепутатите изразяват дълбока загриженост от репресиите срещу иранската диаспора в ЕС, извършвани от властите в Техеран, които включват шпионаж и убийства.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3073 |18.01.2023 Бивш военен министър ”яде попарата” на Спешна помощ . 4| 3030 |17.01.2023 Борис Писториус е новият военен министър на Германия . 2| 3093 |16.01.2023 Германският военен министър хвърли оставка . 0| 3107 |06.01.2023 Воененния самолет ”Спартан” транспортира в София родилка в тежко състояние

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads