Реклама / Ads
1| 4914 |17.10.2007 НОВИНИ

Европейската комисия ни дърпа ушите заради лоши управници

.
Европейската комисия взе решение за откриване на шест наказателни процедури спрямо България заради нарушение на общностното право на ЕС. Мярката бе оповестена днес от колегиума на ЕК.
 

Европейската комисия предприема шест наказателни процедури срещу страната ни, като всяка една от тях би могла да завърши със съд и плащането на солени глоби.

Първата проблемна област се отнася до недостатъчната информация, която засяга прогнозите и мерките във връзка с мониторинга на парниковите газове и прилагането на протокола от Киото. Казано по-простичко, властите не са ни светнали за озоновата дупка, за глобалното затопляне, топлата зима и вредата от „Кремиковци", например.

Втората е свързана с неправилното прилагане на специална директива за състоянието на управлението на битовите отпадъци на Столична община. Това си го знаем:  общината не си е мръднала пръста по спазване на европейските съвети, а за вредите върху софиянци никой не е и помислил.

Третата са забавянето на въвеждането на общия за ЕС телефон 112 за спешни обаждания. В понеделник като разбра, че от Брюксел ще ни дърпат ушите, вицепремиерката и министър на авариите и природните бедствия Емел Етем се разбърза и поиска още пари, за да пусне телефона. Доста късно, оказва се.

Четвъртата е заради забавяне на въвеждането на биометричните данни в паспортите ни. В това отношение вътрешният министър прояви по-добри рефлекси и преди две седмици се изказа, че новите паспорти идат. Първо ще се определи фирма, която да ги прави, ще й се дадат доста милиони за задачата и от 2008 година ще почне подмяната.

Петата е провокирана от несъответствие на законодателството ни относно изискването за българско гражданство на нотариусите. Това съвсем са ни го скрили, защото никой не знае за какво точно става дума.

Повод за последната наказателна процедура са пристанищните съоръжения при приемане и предаване на отпадъци в резултат на корабна дейност. Нещо като случая със софийските боклуци, само че в морето.  

Очакваната процедура по нарушения, свързани със защитените площи НАТУРА, не фигурира в списъка на колегиума на Европейската комисия. Може би протестите на природозащитниците все пак свършиха работа. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6159 |05.10.2007 Комисията „Кушлев" да се закрие, шефът й да се скрие, рече опозицията . 1| 5282 |02.10.2007 Стотици столичани ще сменят топломерите си заради нередовна фирма . 3| 5897 |27.08.2007 Нов скандал с Комисията за защита на личните данни, изтекъл й срока . 5| 4942 |22.08.2007 Тити Папазов бил непознат за Костов, ДСБ гони Етем и Кабил от кабинета заради ценовия шок

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads