Реклама / Ads
0| 5291 |03.07.2024 НОВИНИ

Европейската комисия налива 1,2 млрд. евро в Западните Балкани

.
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен Източник: БГНЕС
Европейската комисия обяви шестия инвестиционен пакет в рамките на икономическия и инвестиционен план на ЕС за Западните Балкани. Очаква се новият пакет да мобилизира 1,2 милиарда евро инвестиции, информира официалният сайт на ЕК.
 

В рамките му ще бъдат подкрепени осем нови водещи инвестиции във водоснабдяването и канализацията, пречистването на отпадни води и железопътния транспорт, както и иновации и зелена трансформация в малките и средни предприятия.

 

Предвижда се инвестициите да бъдат реализирани в тясно сътрудничество с партньорите от Западните Балкани и международните финансови институции.





„Нашият инвестиционен план от 30 милиарда евро за Западните Балкани дава резултати с този нов пакет от 1,2 милиарда евро. Той укрепва регионалните връзки с качествена инфраструктура и ни сближава, което е нашата крайна цел. Нашите партньори от Западните Балкани градят своето европейско бъдеще. Тези инвестиции, заедно с необходимите реформи и достъп до нашия единен пазар, ще подготвят икономиките на партньорите ни да се присъединят към нашия Съюз", изтъкна председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

 

Инвестиционният пакет от 1,2 милиарда евро включва 300 милиона евро безвъзмездни средства от ЕС от Инструмента за предприсъединителна помощ (IPA III), допълнителни двустранни вноски от държавите членки на ЕС и Норвегия, заеми от международни финансови институции и принос от икономиките на страните от Западните Балкани.





Досега ЕС е одобрил програми, които се очаква да мобилизират до 17,5 млрд. евро в инвестиции по Икономическия и инвестиционен план, включително 5,4 млрд. евро безвъзмездна европейска помощ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2484 |03.07.2024 Цените на петрола продължават да растат в днешната азиатска търговия . 0| 2179 |03.07.2024 Ураганът "Берил" отне живота на най-малко 6-ма души в Карибския басейн . 0| 2231 |03.07.2024 Гришо се изправя срещу китаец на втория си мач на Уимбълдън . 7| 2406 |03.07.2024 Социологът Евелина Славкова: Големият въпрос е каква ще е продължителността на живот на кабинета "Желязков"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads