Реклама / Ads
0| 4469 |20.09.2016 НОВИНИ

Европейската сметна палата: Събирайте пари за спирането на АЕЦ ”Козлодуй”

.
България трябва да отдели повече пари от бюджета си, за да покрие окончателно спиране на четирите блока на АЕЦ ”Козлодуй”, пише в доклад на Европейската сметна палата. Той обхваща разходите за закриване на съветските реактори у нас, в Литва и Словакия.
 
Европейската помощ от почти 3 милиарда евро не достига и затова трите страни трябва да заделят повече собствени средства, за да закрият безопасно мощностите в атомните централи "Козлодуй", "Игналина" и "Бохунице", смятат одиторите. Отказът от тези реактори беше едно от условията за присъединяване към ЕС.
Тъй като и към 3-те държави има счетоводни критики за общото планиране на нужните разходи, Сметната палата прави своя сметка, според която плащанията може да скочат двойно и да достигнат 11,4 милиарда евро.

За извеждане от експлоатация на реакторите на АЕЦ "Козлодуй" ще се похарчат 1,59 млрд. евро, сочи прогнозата. Ако се включат разходите, свързани с окончателното погребване на отработено ядрено гориво, сметката ще набъбне до 2,697 милиарда. За текущия бюджетен период България ползва 731 милиона евро от ЕС, и според расчета на одиторите за пълното приключване на дейностите не достигат над 1,6 милиарда.
Най-много за проектите харчи Литва, следвана от Словакия. Сред причините са липса на експертен персонал, инфлация, лошо планиране и забавяне на редица важни инфраструктурни проекти.
Сметната палата препоръчва след 2020г. Брюксел да спре програмите за подпомагане на трите страни, а София и останалите да започнат да плащат повече още от догодина.

Съфинансирането дава по-голям стимул на получателите да търсят най-добро съотношение качество-цена и да постигат напредък по програмите, пише в доклада.

Цитира се международна конвенция, според която Литва, България и Словакия трябва да спазват принципа "замърсителят плаща", което означава, че производителите на отпадъци следва да поемат разходите за управлението им, за да се предотврати увреждане на човешкото здраве и околната среда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4572 |17.09.2016 Борисов: Европейската гранична полиция стартира от България . 0| 4518 |22.08.2016 Сметната палата даде на прокурор кметовете на Левски и Рудозем . 0| 4553 |21.07.2016 Сметната палата: 32 партии и коалиции са нарушили Изборния кодекс . 0| 4792 |11.07.2016 Цацаров: Готови сме да проверим Рашидов, ако НАП и Сметната палата ни сигнализират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads