Реклама / Ads
3| 3797 |11.11.2019 НОВИНИ

Европейски пари ще задвижват малкия и средния бизнес в граничните райони на България и Сърбия

.
След продължителен период на стагнация българо-сръбските отношения бяха ускорени с икономически инициативи Източник: БГНЕС
Фонд за малки проекти се предвижда да подпомага малки и средни предприятия в граничните области на България и Сърбия през новия програмен период 2021-2027 г. Финансирането ще е по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg - ИПП България – Сърбия 2021-2027, която се очаква да бъде одобрена до края на следващата година, предаде Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
 

Това стана ясно на първото заседание на Съвместната работна група за разработване на бъдещата програма. Форумът бе председателстван от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и Михаѝло Дашич - помощник-министър по европейската интеграция на Република Сърбия, съощи "Дневник".

 

Малките и средните предприятия ще могат да получават безвъзмездно средства по проекти до 100 хил. евро при облекчени процедури за подпомагане и модернизиране на производството, за повишаване на капацитета и достигане на нови пазари, за повишаване на конкурентоспособността и др.

 

30 % от бюджета на програмата в следващия период може да бъде насочен към реализирането на голям стратегически проект между двете държави. Очаква се да се финансират проекти чрез възможностите на тематична цел 5 - Европа близо до жителите.

 

Запазва се териториалният обхват, като от българска страна това са областите Видин, Монтана, Враца, София област, Перник и Кюстендил, а от сръбска - Бор, Зайчар, Нишава, Топлица, Пирот, Ябланица и Пчиня.

 

И през следващия период финансирането от ЕС се запазва в размер на 85 %, като се въвеждат редица мерки за облекчаване на бенефициентите и намаляване на административната тежест.

 

Фокусът в бъдещата програма ще бъдат интегрираните проекти с комплексен подход, чието изпълнение включва по-голям обем инвестиционни дейности и в подходяща комбинация с "меки мерки".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3784 |10.11.2019 ”Живот за птиците” с номинация за престижни европейски награди за комуникация . 12| 4854 |07.11.2019 Елена Йончева призова от трибуната на Европейския парламент: България не бива да бъде наказвана заради своите политици . 1| 4905 |07.11.2019 Иво Христов е сред новите членове на научния панел към Европейския парламент . 0| 4129 |07.11.2019 Елена Йончева призова европейските институции да не оставят българските журналисти да се борят сами срещу корупцията и организираната престъпност в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads