Реклама / Ads
2| 4202 |20.12.2023 НОВИНИ

"Европейците, не контрабандистите ще решават". ЕС постигна историческа сделка за миграцията

.
Европейският съюз постигна съгласие по нови правила, които имат за цел да разпределят по-равномерно разходите и работата по приемането на мигранти и да ограничат броя на пристигащите.
 

Представители на Европейския парламент и на правителствата на страните от ЕС постигнаха споразумение след продължили цяла нощ преговори по законите на ЕС, наречени общо "Нов пакт за миграцията и убежището", които трябва да влязат в сила през следващата година, предаде "Ройтерс".

 

В сряда Европейският съюз преодоля дългогодишна политическа безизходица, като постигна съгласие по споразумение, което значително ще промени начина, по който блокът обработва мигрантите, придвижва ги в страните от ЕС и на практика улеснява извеждането на неуспешните кандидати за убежище, пише "Politico".

 

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола приветства сделката като историческа. Преговарящите от Парламента, Съвета и Комисията работиха през цялата нощ, за да постигнат съгласие по цялостното преразглеждане на процедурите на ЕС за предоставяне на убежище. Това се случи след години на неуспешни опити, като целта на разпоредбите беше да се намери баланс между опасенията както на граничните държави, които искат да получат помощ при обработката на кандидатите за убежище, така и на държавите от вътрешността на ЕС, които твърдят, че твърде много мигранти пристигат в една държава от ЕС и след това се прехвърлят в други.

 

Законите обхващат проверката на незаконните мигранти при пристигането им в Европейския съюз, процедурите за разглеждане на молбите за убежище, правилата за определяне на държавата от ЕС, която отговаря за разглеждането на молбите, и начините за справяне с кризи.

 

Пристигащите мигранти в Европейския съюз са далеч по-малко от пика през 2015 г., когато бяха над 1 милион, но постоянно пълзят нагоре от най-ниското ниво през 2020 г. до 255 000 през годината до ноември, като повече от половината от тях са прекосили Средиземно море от Африка, главно в Италия.

 

Италианският министър на вътрешните работи Матео Пиантедоси нарече пакта "голям успех" за Европа и Италия и означава, че граничните държави от ЕС, които са най-изложени на миграция, вече няма да се чувстват сами.

 

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че споразумението за миналото е много важно, облекчавайки засегнатите държави - включително Германия.

 

Предишните усилия за разпределяне на отговорността за приемане на мигранти се провалиха, тъй като особено източните членове на ЕС не желаеха да приемат хора, пристигнали в Гърция, Италия и други държави.

 

Според новата система държавите, които не са на границата, ще трябва да избират между това да приемат своя дял от 30 000 кандидати за убежище или да плащат най-малко 20 000 евро на човек във фонд на ЕС.

 

Предвидената система за проверка ще има за цел да разграничи лицата, които се нуждаят от международна закрила, от тези, които не се нуждаят.

 

Хората, чиито молби за убежище са с малък шанс за успех, като например тези от Индия, Тунис или Турция, могат да бъдат възпрепятствани да влязат в ЕС и задържани на границата, както и хората, за които се счита, че представляват заплаха за сигурността.

 

Обработката на молбите също ще бъде ускорена.

 

"Амнести Интернешънъл" заяви, че пактът ще върне законодателството на ЕС в областта на убежището с десетилетия назад и ще доведе до още по-големи страдания за хората, търсещи убежище, и че това е система, предназначена да затрудни достъпа на хората до сигурност.

 

"Пактът почти сигурно ще доведе до фактическо задържане на повече хора по границите на ЕС, включително семейства с деца и хора в уязвимо положение", смята организацията.

 

Съгласно споразумението, което е предварително и все още трябва да бъде официално ратифицирано от Европейския парламент и Съвета, държавите от Южна Европа, които са на първа линия, ще въведат по-строга процедура за предоставяне на убежище на границите си извън ЕС и ще имат по-големи правомощия да извеждат отхвърлените кандидати за убежище. На страните, разположени по-навътре в ЕС, ще бъде предоставен избор дали да приемат определен брой мигранти или да плащат в общ фонд на ЕС.

 

По-късно в сряда сутринта пред репортери в Брюксел Мецола призна, че пактът "не е идеален пакет" и отрече, че отразява предложенията на крайната десница, като заяви, че вместо това е политически компромис, постигнат между центристките партии.

 

"Това е център, който не копира десницата, а върви по пътя на прагматизма", каза Мецола.

 

Комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон предупреди, че мерките, включени в споразумението, няма да бъдат приложени веднага, най-вече защото страните членки трябва да транспонират някои от разпоредбите в националното си законодателство.

 

Европейският парламент все още трябва да гласува сделката на пленарно заседание, което трябва да се проведе през пролетта на следващата година.

 

Граничната агенция на ЕС Frontex заяви този месец, че досега през тази година в блока са пристигнали повече хора без документи, отколкото през която и да е година от 2015 г. насам. Над един милион мигранти и бежанци са пристигнали на границите на ЕС, като много от тях бягат от войните в Сирия, Ирак и Афганистан. През 2022 г. близо един милион души са подали молби за убежище в Европа.

 

Сделката се сключва само шест месеца преди изборите за Европейски парламент, а социологическите проучвания показват рязък ръст на подкрепата за крайно десните и антиимигрантски партии в страни като Германия и Нидерландия.

 

Мецола от месеци твърди, че сключването на споразумение за миграцията е от решаващо значение за отблъскване на десния популизъм. "Споразумение по този пакет преди края на годината ще означава решителна победа за конструктивния проевропейски център преди началото на годината на европейските избори", заяви тя пред лидерите на ЕС миналата седмица.

 

"Страхотни новини! Направихме го, имаме споразумение по целия пакт за миграцията и убежището", заяви Йохансон в социалните мрежи. По думите ѝ пактът за миграцията позволява "по-добра защита на нашите външни граници, повече солидарност, повече защита на уязвимите и търсещите убежище".

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че сделката е "ефективен европейски отговор на това европейско предизвикателство".

 

"Тя означава, че европейците ще решават кой да дойде в ЕС и кой да остане, а не контрабандистите. Това означава да се защитят нуждаещите се", каза Ффон дер Лайен в изявление.

 

Нидерландският министър-председател Марк Рюте също похвали сделката като "голям пробив", като заяви: "Това споразумение ще ни даде по-голям контрол върху миграцията, например чрез по-добри и по-бързи процедури за предоставяне на убежище по външните граници на ЕС".

 

Шведският десноцентристки депутат Томас Тобе заяви: "Новите правила ще ни позволят да възстановим контрола върху външните си граници и да намалим миграционния натиск към ЕС".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3250 |20.12.2023 Терзиев търси заеми за ВиК проект и ремонт на улици . 17| 9811 |20.12.2023 Адвокат Валя Гигова за МОЧА: Съдът коментира само демонтажа - не казва паметникът да бъде върнат . 11| 5290 |20.12.2023 Британското разузнаване: Голям руски пробив е малко вероятен, на фронта - застой . 1| 3490 |20.12.2023 Унгария каза кога вдига ветото за Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads