Реклама / Ads
13| 4252 |23.07.2024 НОВИНИ

Factcheck: Не, пожарите в България не са причинени от американската програма ХААРП

.
Източник: Factcheck
Пожарите, обхванали България, през последните дни възродиха за пореден път конспиративната теория за „манипулиране на природните явления“. Според публикация във Фейсбук не може да се твърди, че „пожарите у нас са случайни или „такъв е климатът“(…) чрез ХААРП контролират времето“.
 

Елена Фурнаджиева, Factcheck.bg. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Постът е на потребител с името Иван Герасимов, а от профила му става ясно, че е създател и администратор на Фейсбук групата “Чиста съвест”. Според него използването на ХААРП трябва да послужи като „предупреждение“ за България, ако откаже да изпрати военни в Украйна и дава „примери“ от Унгария и Словакия, какво би последвало – „Ние все още не сме изпратили живя сила и ни се подсказва, че трябва да преосмислим решението си!“. Публикацията е прочетена от близо 4000 потребители, а чрез Фейсбук групата би могла да достигне до аудитория от 21 000 души.





Пожари с висока интензивност бушуват в различни райони на България от 12 юли насам. “Причините, които правят огъня неконтролируем, са силният вятър и високите температури”, обясни пред Нова Телевизия главен комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. В допълнение затруднения за справянето със стихията създават и труднодостъпните терени, както и буйната растителност след обилните дъждове отпреди месец.

 

Причините за всеки отделен пожар се разследват и все още не за всички те са окончателно изяснени. Статистиката за пожарите през изминалите пет години показва, че най-често причина за летните пожари са паленето на огън на открито, човешка небрежност или техническа неизправност на селскостопанска техника. По-редки са случаите на умишлен палеж.

 

Какво е ХААРП


ХААРП е научноизследователска програма за високочестотни активни изследвания на полярното сияние (HAARP – High Frequency Active Auroral Research Program). 

 

Програмата е създадена през 1990 г. по инициатива на Американския конгрес. Целта ѝ е да се задълбочат познанията за горните слоеве на земната атмосфера и техния ефект върху разпространението на радиовълните, тъй като физичните и електрическите свойства на йоносферата имат влияние върху военните и гражданските комуникационни и навигационни системи. До 2014 г. ХААРП е управлявана от Военновъздушните и Военноморските сили на Съединените щати. От 11 август 2015 г. нататък, съоръженията и оборудването на ХААРП са прехвърлени на Университета във Феърбанкс, Аляска. Университетът организира провеждането на експерименти в публично обявени фиксирани периоди от време, като това се случва три до четири пъти годишно от 2017 г. насам.





Конспирацията ХААРП


Управлението на метеорологичните явления чрез програмата ХААРП е стара конспиративна теория. Твърдения, че природните катаклизми могат да бъдат умишлено предизвикани, се появават след всяко по-мащабно бедствие – наводнение, земетресение, цунами. Конспиративните теории отричат, че причина за бедствията могат да са климатичните промени и глобалното затопляне и откриват „знаци“ за готвен „световен заговор срещу човечеството“. 

 

Конспирацията за ХААРП обикновено се възползва от актуалния геополитически контекст и се надгражда спрямо него. В добилия популярност Фейсбук пост „нарочно предизвиканите от ХААРП пожари“ например, трябва да послужат за сплашване, ако България не изпрати военни части в Украйна.

 

След земетресенията в Турция през 2023 г. пък се появи твърдение, че „САЩ са използвали ХААРП, за да ги предизвикат“, а целта е била „да се пуснат Финландия и Швеция в НАТО“, след като турският президент Реджеп Таип Ердоган все още не беше одобрил влизането на двете северни държави в Атлантическия алианс.

 

За по-голяма достоверност на тиражираните неверни твърдения се посочват и изфабрикувани изказвания на световни лидери. Такъв беше и случаят с наводненията в Карловско от есента на 2022 г., когато „високопоставени руски държавници“ бяха предупредили българската държава, че „САЩ пробват на какво е способно тяхното климатично оръжие за масово поразяване в света.“





Червеното сияние, появило се над редица европейски държави, включително над България, в началото на ноември 2023 г. също влезе в списъка на природни феномени, припознати в конспиративната теория. Тогава невярно се твърдеше че това не е естествено явление, а е предизвикано чрез ХААРП – „машина за контрол на климата, времето и йоносферата“.

 

Проверено


Не е вярно твърдението, че бушуващите пожари през последната седмица у нас, са предизвикани от американската научноизследователска програма за високочестотни активни изследвания на полярното сияние - ХААРП. Конспиративната теория за съществуването на управлявана от САЩ система за контрол на климата и предизвикването на природни катаклизми съществува отдавна. Основната й цел е да внуши, че промените в климата са изкуствено създадени и проблемът с глобалното затопляне не съществува.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2157 |23.07.2024 "Непокорна Франция": Ще внесем предложение за отмяна на спорните пенсионни реформи . 3| 2171 |23.07.2024 Проф. Христофор Караджов: Завръщането на Тръмп на власт би било колосален провал за демократите . 1| 2151 |23.07.2024 Британският военен министър: Състоянието на въоръжените ни сили е много по-лошо, отколкото си мислехме . 2| 2168 |23.07.2024 ISW: Кремъл все повече преследва гласовете срещу неговата война в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads