Реклама / Ads
24| 4694 |16.04.2021 НОВИНИ

Факт е комисията по ревизия на кабинета “Борисов 3”. Но не мина без скандали

.
Източник: БГНЕС
С 214 гласа “за” депутатите в 45-тото Народно събрание приеха предложението за създаване на Комисия по ревизията на кабинета “Борисов 3”. Това се случи след продължителни препирни и размяна на остри реплики. Председател на Комисията ще е Мая Манолова.
 

Комисията трябва да установи как са били изразходени публичните средства от правителството, министерствата и държавните фирми с над 50% държавно участие по време на последния мандат на ГЕРБ и Бойко Борисов. 

 

В обхвата на проверката попадат дружествата "Топлофикация София" и "Терем".

 

Комисията по ревизията обаче е прекръстена на Комисия за проверка на управлението на Борисов. За създаването на Комисията гласуваха дори от ГЕРБ и демонстрираха липса на страх като предложиха тя да обхване 10-годишния период, в който ще попадне и служебният кабинет на Пламен Орешарски. Предложението бе отхвърлено. 

 

Отхвърлено бе и предложение на Корнелия Нинова (БСП) комисията да наложи и мораториум върху всички решения на правителството в оставка за отдаване на концесии, продажба на болници и назначение в държавната администрация, регулаторните органи органи и предприятия с над 50% държавно участие. Срещу него гласуваха 105 народни представители, а това предизвика остра реакция от страна на лидера на левицата.

 

“Еуфорията от голям анти-ГЕРБ фронт започва да се спихва. Новите партии не пожелаха ревизия за последните 10 години. Същите тези партии не подкрепиха предложението за мораториум. Защо бе, колеги?“, попита Нинова.

 

"Работата на БСП, както вчера казах, се оказа най-лесна и най-ясна. Защото в политиката е най-важно да си принципен и последователен – каквото си казал преди избори, да го изпълняваш след избори. Каквото кажеш в опозиция, да го изпълняваш като управляващ. Ние, БСП, сме за ревизия на това управление за последните му 11 години. Ние сме и за това – сега и веднага да се наложи забрана на Борисов да продава държавни и общински болници и да раздава концесии на парче. Бяхме против това и преди 4 април, против сме и сега. Ето това е истинска партия, която работи в политиката на базата на принципи, честност и прозрачност“, каза още Корнелия Нинова.

 

ГЕРБ реагира със задоволство от създалата се ситуация, в която мнозинството в парламента е в конфликт, а Нинова не отстъпи: Вие няма какво да се радвате. Вие си отивате.

 

По-рано в пленарна зала Нинова обоснова искането на БСП за мораториум и обяви, че социалистите ще подкрепят създаването на Комисия по ревизията на управлението на Борисов.

 

„Ще внесем в Комисията вече свършената от Парламентарната група на “БСП за България“ работа в предишния парламент“, заяви лидерът на БСП от трибуната на Народното събрание и поясни: „Ние поискахме одит на “Автомагистрали“ ЕАД и “Монтажи“ ЕАД, както и многократно се занимавахме с проверка и разполагахме с достатъчно информация за състоянието, стопанисването и управлението на язовирите. Многократно се занимавахме с енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради и разполагаме с достатъчно материали от проверките за санирането. В продължение на години се борихме с концесията на Летище „София“, сигнализирахме за нея европейските институции, българска прокуратура и разполагаме с техните анализи по тези въпроси.

 

Разполагаме и с доклада на Сметната палата за проверката за харчене на Министерски съвет извън националния бюджет и констатациите по отношение на това правилно ли е такова харчене по Закона за публичните финанси.“

 

Нинова направи следното предложение: „До избирането на нов Министерски съвет, Народното събрание налага мораториум върху отдаването на концесии, продажба на държавни и общински болници, и назначения в държавната администрация, регулаторните органи и предприятията с над 50% държавно участие.“

 

„Докато 3 месеца се занимаваме с ревизията, сегашният Министерски съвет най-вероятно ще продължава да управлява държавата с всичките регулаторни органи, макар и в оставка“, предупреди Нинова и припомни, че на последното заседание на Министерски съвет на Борисов се раздадоха 7 концесии за по 35 години – за подземни богатства, за строителни материали, за плажове и това ще продължи“, конкретизира Нинова и посочи:

 

„В момента общински болници са на масата за продажба, текат конкурси в държавни регулатори в болници, училища и читалища, сменят шефовете на библиотеки. Удължават срокове на независимите регулаторни органи, които са с мандат. В енергетиката в момента всичко се подменя. Назначават нови хора и те ще трябва да ни дадат информация за състоянието на дружествата“, обоснова предложението на БСП за мораториум Корнелия Нинова.

 

В комисията от ГЕРБ влизат Тома Биков, Дани Каназирева и Маноил Манев.

От "Има такъв народ" в комисията предложиха народните представители Георги Георгиев, Иван Хиновски, Пламен Абровски.

От БСП - Румен Гечев, Явор Божанков и Пламен Милев.

От "Демократична България" влизат Иван Димитров, Борислав Сандов и Калоян Янков. От "Изправи се ! Мутри вън!" предложиха за председател на комисията Мая Манолова, а за членове - Драгомир Ошавков и Андрей Вълчев. Предложеният състав беше приет от депутатите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3200 |15.04.2021 Даниел Смилов: Мнозинството срещу ГЕРБ е факт . 16| 3104 |15.04.2021 Манолова внася още днес проект за ревизия на Борисовото управление . 51| 4798 |13.04.2021 Организира се протест при старта на НС с искане за нови избори и ревизия на управлението на Борисов . 1| 2745 |12.04.2021 ЕК: Без ДДС да са стоките и услугите на Комисията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads