Реклама / Ads
8| 3313 |26.12.2022 НОВИНИ

Фалира Тушинския машиностроителен завод, произвел две космически совалки ”Буран”

.
Арбитражният съд в Москва обяви в банкрут Тушинския машиностроителен завод, който в славните си години произведе два броя от съветската космическа совалка ”Буран”, съобщи Интерфакс.
 

 Само една от совалките летя в автоматичен режим в Космоса на 15 ноември 1988 г., когато направи две обиколки около Земята. На 12 май 2002 г. тя бе унищожена при срутване на покрива на зданието, където се съхраняваше, като при инцидента загинаха осем работници, уточни "Сега".

 

Временният управител на завода Александър Логинов заяви, че е невъзможно да се възстанови платежоспособността на предприятието. "Компанията няма да може да изплати дълга си към кредиторите в размер на 7 млрд. рубли", каза той. Според него регистърът включва 22 кредитори с размер на вземанията от 7,3 млрд. рубли при главница от 5,2 млрд. рубли. На 13 май 2013 г. събранието на кредиторите на ТМЗ реши да подаде молба до съда за обявяване в несъстоятелност. Имуществото на завода се състои основно от сгради и съоръжения, заяви тогава временният управител.

 

На уебсайта на съда се посочва, че "вземанията на кредиторите, които не са били удовлетворени поради недостатъчно имущество на длъжника, се считат за погасени. Вземанията на кредитори, които не са признати от синдика, също се считат за погасени, ако кредиторът не е подал молба до арбитражния съд или ако тези вземания са признати от арбитражния съд за неоснователни. Производството по несъстоятелност по отношение на длъжника се счита за приключено от датата на вписване на ликвидацията му в единния държавен регистър на юридическите лица.

 
Според представителя на длъжника през 2011-2012 г. дружеството е платило около 800 млн. рубли по изпълнителното дело.

Тушинският машиностроителен завод е основан през 1932 г. Той е едно от най-големите руски авиокосмически предприятия. В различни периоди заводът произвежда военни и граждански продукти, включително изтребители, както и тролейбуси, трамваи и автобуси. От 1980 до 1990 г. заводът участва в изграждането на пилотирания орбитален космически кораб за многократна употреба "Буран" (Снежна буря).

 

Освен това компанията произвеждаше малки енергийни агрегати и автономни промишлени комплекси за рециклиране на износени автомобилни гуми.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3823 |22.12.2022 Проф. Слатински: Кисинджър, Стиглиц и Кругман фалираха като идейни стожери на Запада . 1| 3317 |11.11.2022 Twitter може да фалира, предупреди Мъск . 0| 2954 |28.10.2022 Близо 28 000 британци са фалирали заради високата инфлация . 3| 2813 |18.09.2022 Министърът на икономиката: Газ ще има на поносими цени. Бизнеси ще фалират, дано да са малко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads