Реклама / Ads
0| 4633 |09.08.2016 НОВИНИ

Фандъчета рушат площадка, за да строят голяма сграда

.
В столичния квартал ”Младост” 1 софиянци са във война с общината срещу изграждането на нова сграда на мястото на детска площадка. Градинката, предвидена за застрояване с многоетажна сграда, е разположена в карето между блокове 19, 20 и 21 в столичния ”Младост”, в непосредствена близост до 118 СОУ.
 
Теренът е частен, реституиран и препродаден няколко пъти. В подробния устройствен план на района от 2009г. се оказало, че под този имот преминават тръби на "Топлофикация" и общината изместила парцела, така че да има изход към улицата и да може да се строи. Без нито един от жителите да е запознат.

Без предупреждение преди няколко дни се поставят оградите. На въпросите на живущите какво ще се строи тук и дали ще се прави обновяване на детската площадка, работниците не отговаряли или се държали арогантно.

Сега част от катерушките са заградени, а от информационната табела става ясно, че на мястото ще се строи общежитие за работници. Сградата ще бъде многоетажна, като в съобщението е посочено, че застроената площ ще бъде 169 квадрата, но разгънатата – повече от 880 квадрата.

Хората, сигнализиращи отдавна за проблема с унищожаването на зелените площи около жилищата им, дори създадоха група във „Фейсбук“. Там си споделят по темата и наричат предстоящото застрояване "Нарушението", тъй като не били извикани на общественото обсъждане.

управител на фирмата, която ще строи, е зет на районния кмет Цвета Авджиева. Скандалният строеж дори разклати кметския й стол, чиято оставка бе поискана от депутата Георги Кадиев. Тя от своя страна обяви, че иска да бъде проверена от Комисията за конфликт на интереси.

"Инвестиционният интерес към "Младост" след пускането на новите метростанции е нараснал изключително и се наблюдава бум на строителството, с който не успяваме явно да балансираме между интересите на инвеститорите и на гражданите. Аз самата живея в квартала, на мен също ми е неприятно застрояването, но трябва да намерим механизъм, чрез който да се удовлетворят и двете страни. Този механизъм на този етап не сме го намерили, правим опити", репликира районният кмет.

Според нея вариантът е общината да обезщети собственика на парцела. Това обаче трябва да стане с разрешение на кмета Йорданка Фандъкова.

Хората предупредиха, че ако проблемът не бъде решен, ще блокират възлови булеварди.

Проверка заради скандала се прави и в Столична община. Днес кметът Йорданка Фандъкова отправи покана за среща към протестиращите граждани.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4527 |01.07.2016 Цветанов: Трябва да се нарушат правата на гражданите заради сигурността им . 0| 10611 |27.03.2016 Булдозери рушат незаконни постройки в имението на Баневи . 1| 4358 |13.03.2016 Психично болна обсеби детска площадка, плаши деца и родители . 0| 5387 |24.06.2015 Рушат безценни артефакти край Сатовча

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads