Реклама / Ads
0| 2820 |22.07.2022 НОВИНИ

Фандъкова: Недопустими са изказвания на ”Булгаргаз” за спиране на газа към „Топлофикация София”

.
В последните дни чухме безпрецедентни и недопустими изказвания на ”Булгаргаз” и КЕВР за спиране на газоподаването към „Топлофикация София” от 1 септември. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на брифинг на Столичната община.
 

В него участие взе и председателят на СОС Георги Георгиев. Тя допълни, че шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране се е съгласил на тази крачка с мотива тези количества газ да се нагнетят в газохранилището в Чирен. Кметът на София нарече „подобно поведение на държавни институции и компании” абсурдно.

 

„Немислимо е да се каже, че спират топлоподаването за над 1 млн. души софиянци, за да отклонят тези количества към Чирен. Това е откровено признание, че няма достатъчно договорени количества газ”, категорична е Фандъкова. По думите й „Топлофикация София” употребява 1/3 от консумираните количества природен газ в България. „Разбирам безизходицата, в която се намират както правителството, така и „Булгаргаз”, които не успяха повече от шест месеца да гарантират и осигурят нужните количества, но да спреш газа на София, е признание за абсолютен провал и безотговорност”, каза още столичният градоначалник, допълва НТВ.

 

Припомняме, че на 21 юли Комисията за енергийно и водно регулиране започна извънредна проверка на дружеството. Проверката е назначена след получено писмо на „Булгаргаз“ ЕАД за просрочените задължения на „Топлофикация София“ по договор за доставка на природен газ, които към 18 юли са в размер на 328 228 561 лв. 

 

Освен погасяване на дълговете, „Топлофикация София трябва да осигури необходимия паричен ресурс за заплащане и на текущото си потребление през предстоящия отоплителен сезон, в случай че ще продължи договорните си отношения с „Булгаргаз“ ЕАД, свързани с доставка на природен газ. Проверката на КЕВР ще приключи до 5 август.

 

Фандъкова не отрече, че дружеството има неизплатени задължения към „Булгаргаз”, но това било оправдание и откровена манипулация, твърди тя. „Да, „Топлофикация София” дължи 328 млн. лв. на „Булгаргаз”, но в същото време държавата, в лицето на КЕВР, официално призна, че столичната „Топлофикация” има недовзет приход от 332 млн. лв. за последния отоплителен сезон”, каза още градоначалникът на София.

 

По думите й от ситуацията може да се излезе по няколко начина: „Ако държавата иска да помогне на своето дружество „Булгаргаз”, тя може веднага да издължи парите, които е признато, че се дължат от „Топлофикация”. Другият вариант е да се направи споразумение и тези средства директно да отиват в „Булгаргаз” или в БЕХ. Няма никакъв проблем за това”, смята Йорданка Фандъкова.

 

„Ако някой иска да каже нещо на Столичната община, като да речем това, че иска да стане собственик на „Топлофикация”, или пък е подготвена някаква друга сделка, моля, да бъдем откровени, защото гражданите не могат да бъдат въвличани във война, в която да се оказва натиск чрез страха, че няма да имат парно и топла вода”, каза председателят на СОС Георги Георгиев. Той призова да не се всява паника.

 

Столичният кмет не отрече, че има възможност като антикризисна мярка да бъде намалена температурата на топлата вода, но подчерта, че и за това е необходим газ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3258 |04.07.2022 Военното разузнаване: Недопустими са внушенията по bTV и БНТ, че не работим в интерес на България . 0| 2941 |29.06.2022 Външно с остра реакцция: Призиви за подкрепа на руски военнослужещи са абсолютно недопустими . 0| 3208 |31.05.2022 Йотова разкритикува кабинета за бежанците: Недостойни изказвания във всякакви посоки . 0| 3201 |19.05.2022 Спаси София иска оставката на Фандъкова: 20 шефове на транспорта ни струват 1 млн. лв. годишно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads