Реклама / Ads
3| 4222 |03.06.2020 НОВИНИ

Фандъкова пълни дупки в бюджета с глоби от гратисчии по време на COVID-19

.
Столичният кмет Йорданка Фандъкова не е обезпечила продажбата на билети по линиите на градския транспорт, но служители на Центъра за градска мобилност са плъзнали из цяла София и глобяват наред пътници без превозни документи. Това е опит на общината да запълни дупките в бюджета, причинени заради епидемията от COVID-19 и слабия пътникопоток по време на извънредното положение.
 

Постизвънредно положение в София. Сутрин, около 10 ч. Столичният градски транспорт продължава да е все така пуст. Столичани с маски се дундуркат тихо, докато шофьорът на автобуса слуша сръбско, псува под мустак пишман водачите и обикаля из улиците на София. В автобуса се качва мъж с предпазна маска и черно яке. Контрольор.

 

- Добър ден, билет за проверка - обръща се към мен господинът.


- Нямам билет. Нямаше откъде да си купя. Шофьорът също не продава все още, заради коронавирус - отвръщам разбрано аз и се надявам за разбиране и от отсрещната страна.

 

- Трябва да Ви глобя.


- Защо? На спирката няма будка. Откъде да си взема билет? Обяснете ми - отвръщам със същия спокоен тон.

 

- Съжалявам, но от 18 май вече глобяваме - обяснява контрольорът.
Знам. Ако продавате обикновени билети, с радост ще си купя. Обяснете ми - откъде да си взема билет в тази ситуация? Закъснявам за работа. Няма как да обикалям из цяла София, за да се снабдя с билет.

 

- Ами от 18 казаха, че трябва някак пътниците да се сдобият с превозни документи. Можехте да излезете по-рано - отвръща контрольорът и вдига рамене - Вместо да го водим този разговор, слезте тук и ей там има будка. Купете си билет и хванете следващия автобус. Иначе ще трябва да Ви глобя.

 

Подобен сюжет се разиграва много пъти в цяла София от 18 май. Причината е, че Столичната община тържествено обяви, че започва да глобява пътниците, които пътуват гратис.

 

Противоепидемичните мерки в София обаче все още са в сила. Сиреч, освен носенето на маски в столичния градски транспорт, шофьорите на превозните средства по линиите все още не продават билети. Небезизвестен факт е, че не всички спирки в столицата са обезпечени с будки, от които може да бъде закупен билет. И тук изниква въпросът - как жителите да се сдобият с превозен документ?

 

Вариантът е, разбира се, всеки от нас да преглътне неудобството и да се впусне в лов на билетчета из столицата. Ако има късмет, ще намери будка и ще пътува с чиста съвест, а служителите на ЦГМ ще пият една студена вода заради поредният неуспешен опит да запълнят зейналата дупка в общинския бюджет. Но работното време на будките също създава неудобства.

 

На спирката пред Военномедицинска академия - ключово място в столицата, будката “бие кепенците” още по обяд. Така не просто десетки, стотици хора биват лишени от възможността да се сдобият с превозен документ и така горният сюжет се развива за пореден път.

 

Лично столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни тази сутрин, че общината е загубила 24 милиона от приходите в сектор “Транспорт”.

 

Е, питам аз - така ли пълните дупките, госпожо Фандъкова?

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4997 |03.06.2020 Йорданка Фандъкова: Над 20 милиона е загубила столичната община по време на епидемията . 11| 8707 |02.06.2020 Иван Бакалов: Имаме си работа с голяма ОПГ, настанила се в изпълнителната, законодателната и съдебната власт . 8| 13174 |31.05.2020 Цацаров и Фандъкова се подиграха с Борисов от... любов . 9| 5427 |27.05.2020 Фандъкова: Строим 10 нови детски градини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads