Реклама / Ads
39| 5603 |19.01.2021 НОВИНИ

Фандъкова: Мен ако питате, повечето строителни фирми не трябва да работят в София

.
Йорданка Фандъкова
По-голямата част от строителните фирми в столицата не трябва да работят повече в София, ако питате мен. Ако започнем да изброяваме проблемните строителства, ще видите, че там работят различни фирми. Но ние не ги избираме просто така. Длъжни сме да спазваме Закона за обществените поръчки.
 

Това заяви пред Българската национална телевизия столичниия кмет Йорданка Фандъкова.


Местното управление в София стана пословично с ремонтите на ремонта, а случаите са достатъчно - като се започне от ул. “Граф Игнатиев” и се стигне до пропадането на чисто нов тротоар в района на метростанцията до Медицинския университет. 


Фандъкова припомни, че има предложения за промени в законодателството, които да позволят отговорност да се носи и от надзорните фирми, и от проектантите на обектите.


“Винаги има проблеми при строителството, фирмите са санкционирани. За мен е важно да има контрол по време на изпълнението и - когато се случат проблеми, да бъдат отстранявани за сметка на строителите, не за сметка на софиянци”, посочи Фандъкова. 


Столичният кмет коментира и чувствителната тема с билетите в градския транспорт. По думите на Фандъкова новата система е на финалната права и трябва да заработи изцяло през месец май. 


Това обаче е много след крайния срок. ФрогНюз припомня, че старите автомати за продажба на билети в превозните средства на ЦГМ бяха премахнати още в началото на миналата година, а пандемията и въведените противоепидемични мерки (с които се забрани шофьорите да продават талони за еднократни пътувания) създадоха проблеми за пътниците, след като контрольорите отново започнаха да глобяват пътуващите без билети столичани. 


Миналата седмица изпълнителният директор на ЦГМ Димитър Дилчев увери, че до края на месец януари ще заработят валидаторите в наземния транспорт.


В ефира на БНТ Фандъкова коментира бюджетът  на Софи за 2021 г. Тя го определи като “реалистичен и напрегнат”. В него попадат държавно делегираните дейности като увеличаването на учителските заплати. Като основна цел тя посочи и статегическите инфраструктурни проекти и работата в кварталите - за тях са заложени около 140 млн. лева. 50 млн. лева са насочени към ремонти в кварталите, като 10 млн. лева са насочени за районните кметове за ремонт на тротоари и улици.


Друга цел е решаването на проблема с мръсния въздух. Тя идва в контекста на поредната година, в която столицата отчете притеснителни нива на фини прахови частици във въздуха. Страната ни попадна на челни позиции по лошо качество на въздуха в света.


Фандъкова заяви, че един от приоритетите на СО ще бъде и изграждането на детски градини и ясли. За целта били отпуснати 70 милиона лева, което ще осигури места за децата между 2 и 6-годишна възраст.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3267 |07.01.2021 Фандъкова: Никога не сме получавали подкрепа от ДПС . 7| 3176 |29.12.2020 Фандъкова: Детските градини и яслите отварят на 4-ти януари . 0| 3259 |22.12.2020 Между 75 и 100 лева предвиждат повечето българи за подаръци по празниците . 4| 4189 |30.11.2020 Фандъкова: Платените зони остават, решаваме дали транспортът да е до 22 ч.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads