Реклама / Ads
2| 3406 |31.10.2021 НОВИНИ

Фармацевтите подписаха анекса към договора с НЗОК и искат оставката на шефа ѝ Петко Салчев

.
Източник: БГНЕС
Българският фармацевтичен съюз подписа анекса към договора със Здравната каса(НЗОК), с което се гарантира достъпът до лекарства на гражданите. Анексът беше подписан, но под условие. От Фармацевтичния съюз дават срок от две седмици на НЗОК, за да приеме техния меморандум с искания, а именно - по-справедливо заплащане за обслужване на рецепти към Здравната каса.
 

До този момент те получават по два лева, искането е да бъде четири лева, защото 75 процента от лекарствените продукти, които предлагат в аптеките, са именно такива, които се отпускат по каса и това ощетява собствениците на аптеки.


За обслужване на така наречените Covid рецепти искат да получават по десет лева на рецепта като признание за първа линия, защото те също имат пряк сблъсък с пациенти, които са заразени, освен това искат да бъдат направени и промени в здравно-информационната система, която към този момент допуска грешки от страна на личните лекари и така обслужената рецепта в последствие от фармацевта не се покрива от Касата и е за сметка на фармацевтите.


Точно след две седмици ще стане ясно какво ще се разберат Фармацевтичният съюз и Касата. Ако исканията им не бъдат изпълнени, има вероятност договорът да не бъде продължен. Вече имат връзка и с регионалните си колегии, които са заявили готовност да ги подкрепят и освен това са на мнение, че искат оставката на управителя на здравната каса професор Петко Салчев, така, както беше поискана и от Българския лекарски съюз:


"Ние настояваме в националната здравно-информационна система да залегнат контроли. Ние сме принудени да се занимаваме с бумащина, защото ако лекарят - разбира се, неумишлено, е допуснал грешка, е основание тази рецепта въобще да не бъде заплатена", обясни главният секретар на съюза Димитър Маринов пред БНР.


"Нашите предложения не са само финансови, те са и организационни", коментира председателят на Фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова и добави, че фармацевтите са искали тази среща да се състои преди да се изтекли сроковете на сегашния договор.


„Очакваме още във вторник, имаме уверението на д-р Златанов, който е заместник-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на Касата, че този меморандум ще бъде разгледан и приет“, добави Сербезова.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4082 |25.10.2021 Радев се намеси в скандала между фармацевтите и държавата . 2| 3435 |25.10.2021 Фармацевтите заведоха иск срещу НС и МС заради дискриминация . 2| 4235 |19.03.2021 Повече от 300 съдии се подписаха срещу модела на съдебна реформа, избран от Съдийската колегия на ВСС . 3| 4156 |10.11.2020 Гореща точка: Нагорни Карабах. Армения и Азербайджан подписаха примирие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads