Реклама / Ads

8| 5243 |16.08.2020

Фекални води от почивна база замърсяват яз. „Цонево“, където са Чудните скали

.
Чудните скали
Установиха замърсяване с фекални води на яз. „Цонево“, където се намира природната забележителност ”Чудните скали. По време на инспекцията е извършен обход около крайбрежието на яз. „Цонево“ и е направена проверка на почивна база „Комплекс Дебелец“. На място е констатирано, че шахтата за отпадъчни води, е бетонирана и не може да бъде отворена. В близост е открит бутон, чрез който се включва помпа, чрез която по тръба и монтиран към нея пожарникарски шланг, дълъг около 15 м, се изхвърлят отпадъчните води в сухия ръкав на яз. „Цонево“ в храстовидна растителност.

Експерти от Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР), Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), са извършили проверката по подаден сигнал за вливане на битово-фекални води в язовира, на територията на с. Дебелец, общ. Дългопол, съобщиха от БДЧР.

 

На мястото на заустването се усеща неприятна миризма на битово-фекални води.

На дружеството наемател е издадено предписание в незабавно да демонтира помпата, монтирана в шахтата и да премахне пожарникарския шланг и тръбата преди него, служещи за изтласкване на отпадъчни води в сухия ръкав на яз. „Цонево“, след което в срок до 17 август 2020 г. да уведоми РИОСВ – Варна.

 

Представителят на фирмата е отказал да получи протокола. По заявка на РИОСВ – Варна е извършено пробонабиране на крайната точка на подаваните води от пожарникарския шланг, подари липса на води в шахтата при проверката.

 

По заявка на БДЧР е отбрана една водна проба от водите на язовира пред почивната база. Резултатите от взетите водни проби ще бъдат анализирани от Регионална лаборатория - Варна и след получаването им своевременно ще бъдат публикувани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Борисов отново развърза кесията - 19 милиона за зеленчукопроизводители, овощари... 20| 4650 |04.08.2020 . Проф. Ангелов: Водите на река Марица са чисти 8| 3651 |30.07.2020 . СДВР: Водим преговори с протестиращите да освободят кръстовищата 9| 3602 |30.07.2020 . Васил Божков: Не може едно дебело момче да ръководи цялата държава 36| 16799 |29.07.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ