Реклама / Ads
1| 4309 |29.06.2024 НОВИНИ

Фестивали, празници, събори

.
Панчарево
На длъж и на шир в България се провеждат съБори, фестивали и празници. От София до Велико Търново и по сръбската граница.
 

На 29 и 30 юни езерото в Панчарево край София е домакин на Фестивала на драконовите лодки.

 

През двата дни на гребната база ще се провеждат състезания с драконови лодки, които всеки може да наблюдава.


Фестивалът с вход свободен ще се проведе в две основни части – състезателна и мултикултурна програма с музика, танци, творчески работилници, демонстрации на бойни изкуства, атракции за деца, кулинарни изложби и др.

 

Фестивалите на драконовите лодки имат история от повече от 2000 години. Началото е поставено в Китай и страните от Далечния Изток, но днес те са популярни по целия свят.

 

България е определена за домакин на Световното първенство по Драконови лодки през 2025 г., което ще се проведе в Русе.

 


Как се приготвя прясно сирене ще покажат фермери от Трънско. С майсторската демонстрация ще започне празникът на киселото мляко, който по традиция се провежда в село Студен извор. То е родното място на д-р Стамен Григоров - откривателя на пръчковидната млечнокисела бактерия "лакто бацилус булгарикус".

 

Пред гостите на празника ще бъде представена гостуващата изложба от Международния ученически конкурс "Приказки за киселото мляко". Конкурсът е организиран от българското училище "Д-р Стамен Григоров" в Женева по повод 40-годишнината от създаването му и включва рисунки и литературни творби на деца.

 

"Първоначалната изложба беше на 16-ти юни, когато правиха тяхното честване в Женева, а сега всъщност изложбата гостува в Трън. На Празника на млякото ще направим откриване и цяло лято ще може да се види в Трън, а след това отново изложбата се прибира в Женева в края на лятото", каза Ирена Иванова, председател на Фондация "Д-р Стамен Григоров".

 

Още много изненади очакват гостите на празника. Ще има домашно кисело мляко и млечни продукти, тематични игри.


Стотици роднини, приятели и туристи от двете страни на границата се очакват на поредния българо-сръбски събор "Славчето". Домакин и организатор този път е общината в Трекляно, миналата година беше Босилеград.

 

За събора границата се преминава през временен КПП при облекчен режим, каза кметът на Трекляно.

 

Съборът в местността "Славчето" на самата българо-сръбска граница се организира от 70-те години на миналия век. За 15 години прекъсва в началото на демокрацията, но по искането и желанието на живеещите по обезлюдените селца от Западните покрайнини и тези в Треклянско, е възстановен през 2005 година, разказва кметът на Трекляно Радко Петрунов.

 

"При нас има хора, които си посещават редовно този събор. Отваря се временна митница и се преминава. Няма никакъв проблем, всичко става много бързо. "Гранична полиция" и органите на МВР работят бързо, така, че няма никакъв проблем. Изпълнители от Перник имаме, от Босилеград също ще има, от тяхна страна. Поддържаме връзката с кмета на Босилеград Владимир Захариев. Заедно организираме събора. Бих казал, че работим добре. Надявам се да се получи един добър събор-земляческа среща и хората да останат доволни", каза управникът на Трекляно.

 

Във Велико Търново от идната седмица започва тазгодишното издание на летния оперен сезон "Сцена на вековете", в чийто репертоар са включени 15 заглавия - опера, балет, мюзикъл и концерт-спектакли. Жителите и гостите на Велико Търново ще могат да видят световноизвестната танцова група "Огънят на Анадола" с впечатляваща хореография от фолклорен и модерен танц, балет и 3D мапинг, китайска кунчю опера от Шанхай, както и новите продукции на оперите от Варна, Стара Загора, Русе и Пловдив, на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" във Велико Търново, на Националния музикален театър "Стефан Македонски", на Симфониета Враца и на Плевенската филхармония.

 

Емблематичният за старата ни столица и за България летен оперен фестивал съчетава три програми на три сцени, които продължават до средата на септември. За трета поредна година е подготвен специален афиш, насочен към детската и младежка публика – "Сцена на вековете - Поглед към бъдещето". Българското национално радио е медиен партньор на летния оперен фестивал.

"Сцена на вековете" е най-старият оперен фестивал на открито в България и съществува вече 39 години. Основната му цел е да бъдат запазени и представени класическите опера и балет, коментира дни преди началото на поредния летен оперен сезон във Велико Търново Нелина Църова, директор на общинската дирекция за култура и туризъм:

 

"Това едно наследство и ценност, която подлежи на модернизиране, но нека класическата опера да съществува. Затова основната сцена в царския дворец в крепостта „Царевец“ е запазена за класическите оперни заглавия. Отдаваме дължимото и на модерните течения и модерните програми на българските оперни театри и затова сме създали така наречената съпътстваща програма".

 

На основната сцена в крепостта "Царевец" публиката ще може да види и чуе най-новите и класни спектакли на българските оперни театри. За първи път гостува Шанхайската оперна кунчю трупа. На 4 юли в царския дворец е спектакълът „Среща сред цъфналите праскови“. За кунчю операта разказва артистичният директор на фестивала маестро Владимир Бошнаков:

 

"Кумчю операта е много стар китайски оперен жанр. Това е съчетание между пластика, балет, танци, театър и пеене. Там наистина стоиш в транс и гледаш как се движат образите".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 2559 |29.06.2024 Проф. Кирил Топалов: България трябва по-остро да реагира на Северна Македония. Както реагира Гърция . 4| 2326 |29.06.2024 Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор . 2| 2340 |29.06.2024 Загинал и 12 ранени при руски ракетен удар в Днепър . 2| 2345 |29.06.2024 Телевизионният дебат между Байдън и Тръмп – гледан на живо от 51 млн. зрители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads