Реклама / Ads
0| 3100 |20.12.2022 НОВИНИ

Fight Impunity: Брюкселското НПО в епицентъра на Катарския скандал

.
Fight Impunity някога бе една от най-добре свързаните НПО-та за правата на човека в Брюксел. Гордееше се с офис на няколко метра от резиденцията на британския посланик и водещи имена в управленския борд. Сега организацията е в центъра на корупционен скандал, който тресе целия Европейски съюз... Как започна всичко и къде се обърна каруцата?
 

Fight Impunity е основана през 2019 г. от Пиер Антонио Панцери, бивш евродепутат. Идеята е да се насърчава спазването на човешките права и нарушителите им да се изправят пред правосъдието. 


Панцери и Франческо Джорджи, който също е свързан с НПО-то, сега са в ареста. Такава е ситуацията с тяхната приятелка от Гърция - евродепутатът Ева Кайли, пишат от брюкселското издание “Politico”.


Николо Фига-Таламанка, генералният секретар на неправителствената организация No Peace Without Justice, която споделя адреса на офиса на Rue Ducale с Fight Impunity, е освободен, но с проследяващо устройство. 


Полицията е иззела 1,5 милиона евро в брой при най-малко 20 обиска на домове, офиси и хотелски стаи в Белгия, Франция и Италия като част от разследване на предполагаема корупция и пране на пари, очевидно включващо представители на Катар.


В понеделник друг от арестуваните като част от разследването, генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Лука Висентини, каза, че е получил дарение от 50 000 евро за кампанията си за поста, от който в момента е освободен.


"Не бях помолен, нито поисках нещо в замяна на парите и не бяха поставени никакви условия за това дарение“, каза Висентини, отхвърляйки всякакви обвинения в корупция.


Когато Fight Impunity беше основана, Джанфранко Дел’Алба, друг бивш евродепутат, се съгласи да бъде съосновател на организацията на Панцери, за да помогне в това, което според него е "добра кауза". 


Подобно на други, замесени в така наречения "Катаргейт", Дел’Алба настоява, че е бил измамен.


Не е ясно как и дали Fight Impunity като организация може да бъде замесена в някакви съмнителни схеми, освен факта, че седи неудобно близо до мрежа от предполагаема престъпност.


Как започна всичко? 


През 2019 г. Панцери току-що беше загубил мястото си в парламента и председателството на подкомисията по правата на човека на камарата в Брюксел. В търсенето на начин да запази позициите си в белгийската столица, той се свърза с Дел’Алба.


"Панцери беше просто „някой, когото познавах като много, много, много други в балона на брюкселската политика", посочва самият Дел'Алба. 


Въпреки тази изразена липса на близост обаче Панцери иска от него да бъде един от законните основатели на нова неправителствена организация, която ще се стреми да засили глобалните усилия за държане под отговорност на онези, които извършват военни престъпления и престъпления срещу човечеството.


Fight Impunity беше създадена като Асоциация Sans But Lucratif (ASBL) на 25 септември 2019 г. Дел’Алба каза, че е там, за да компенсира числата - за да бъде регистрирана такава организация в Белгия, трябва да има определен брой хора - двама, според закона. 


Четирима основатели са посочени в устава на Fight Impunity.


Дел’Алба казва, че сега е "член“ на неправителствената организация, но освен че е бил там при нейното създаване, той каза, че няма "никаква роля“. Твърди, че никога не е чувал да се споменават двете страни, замесени в скандала - Катар и Мароко. Отрича да е обсъждал с Панцери как се финансира организацията, в чието основаване участва. Отрича още да се е свързвал с полицията - нещо, което прокуратурата отказва да коментира заради продължаващото към момента разследване. 


Зад кулисите изглежда, че компанията работи по нормален начин. Белгийският закон изисква такива организации да подават отчети всяка година, а ако изминат три години без представени документи, организацията може да бъде закрита. 


Според съда тригодишният Fight Impunity "никога не е подавал отчет".


Борба с безнаказаността също липсва в регистъра за прозрачност на Европейския парламент, който изисква разкриване на информация от НПО, които искат да извършват дейности в парламента.


Въпреки това самият Дел’Алба се яви пред подкомисията по правата на човека два пъти за две години, за да представи годишния доклад на НПО-то, съжласно дневния ред.


Според уебсайта на Fight Impunity консултативният съвет включваше бившия върховен представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини, бившия френски премиер Бернар Казньов и бившия европейски комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос. След арестите те подадоха оставки. 


Аврамопулос каза в понеделник, че е получил 60 000 евро между февруари 2021 г. и февруари 2022 г. от Fight Impunity.


Друга тежка категория, включена в консултативния съвет, е Ема Бонино, високопоставена фигура в италианската политика и бивш външен министър. Ема Бонино и Дел’Алба имат дълга история - връзката им се открива в двете организации със седалище на Rue Ducale 41 в Брюксел - Fight Impunity и No Peace Without Justice.


Дел'Алба беше избран в Европейския парламент, докато беше в партията на Бонино (наречена „Списъкът на Ема Бонино“) и беше началник на нейния кабинет, когато високоуважаваният италиански политик беше назначен за министър на европейската политика от 2006 до 2008 г. Дел'Алба беше генерален секретар на No Peace Without Justice от 1998 г. до 2009 г. Неправителствената организация е основана от Бонино. 


В добра компания Панцери бързо успява да изгради впечатлението, че Fight Impunity е сериозна неправителствена организация. 


Сътрудник в Европейския колеж, където Могерини е ректор, каза пред EU Influence, че присъствието на Аврамопулос и Бонино е фактор за решението й да се присъедини.


Друг, който каза, че има впечатление за достоверност, е Антъни Тийсдейл, който ръководеше Службата за парламентарни изследвания на Европейския парламент (EPRS), когато тя организира съвместно конференция за правата на човека с Fight Impunity през юни.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2803 |20.10.2022 Военният министър: 8 самолета Eurofighter от Испания ще пазят небето ни . 4| 3370 |01.02.2021 Нападение с нож в брюкселското метро . 0| 5044 |23.03.2016 Наджим Лахрауи e вторият терорист от Брюкселското летище . 0| 4561 |22.03.2016 Един от арестуваните при атентатите в Париж е бил носач в брюкселското летище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads