Реклама / Ads
0| 3192 |21.07.2022 НОВИНИ

Финал на първи кръг от преговорите: БСП сяда на масата с “Демократична България”

.
Финал на първия кръг от разговори с досегашните си коалиционни партньори ще проведе БСП. Левицата ще разговаря с “Демократична България” и ще провери готова ли е партията на Христо Иванов да участва в ново правителство със същите партии, стъпило върху изработената преди няколко седмици програма.
 

Досега бяха проведени срещи с "Продължаваме промяната" и представители на ИТН. И двете партии декларираха воля за съставяне на кабинет. 

 

От ПП настояват за приемането на антикорупционно законодателство и избирането на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ - доказателство за съществуването на мнозинство в Народното събрание. Партията на Петков иска това да се случи докато текат преговорите с левицата. 

 

От ИТН заявиха вчера, че са за приемане на такова законодателство, но зависи какво. Освен това нямат нищо против кандидатурата на Бойко Рашков, но искат да има процедурни правила за избора.

 

Ако първият кръг преговори мине успешно и днес, предстоят разговори за структура и персонален състав на кабинета. Корнелия Нинова досега няколко пъти заяви, че кандидатът за премиер трябва да бъде предложен от най-голямата парламентарна група - "Продължаваме промяната". Формацията застава зад Асен Василев за премиер, въпреки че това все още не е напълно официално. От ИТН обаче са категорични, че Асен Василев и Кирил Петков са имена, които не трябва да влизат в състава на изпълнителната власт. 

Ако бъде формирана нова четворна коалиция, ПП, БСП, ИТН и ДБ ще съберат мнозинство от 128 депутати, дори и без подкрепата на независимите депутати.

 


 

ФрогНюз припомня, че до политическите трусове се стигна след оттеглянето на “Има такъв народ” от управляващата коалиция и последвал вот на недоверие, който безпрецедентно се оказа успешен. Кабинетът на Кирил Петков си отиде, а държавният глава покани партиите в 47-мото Народно събрание на нов кръг от консултации в опит да се излъчи правителство в рамките на този парламент.


Те обаче се оказаха не особено успешни. След консултациите при държавния глава и връчения първи мандат на ПП кабинет не успя да се състави, тъй като партията на Кирил Петков и Асен Василев не успя да събере необходимата подкрепа. Депутатите, готови на такава, се оказаха 117, а не 121, както се надяваха от ПП. Вторият мандат бе връчен на ГЕРБ и бе върнат веднага, без да бъде реализиран. От партията на Борисов дадоха тази заявка още в началото.


Така се стигна до нов кръг от консултации, преди връчването на третия мандат. Той в крайна сметка бе даден на левицата вчера, а от БСП посочиха, че премиер трябва да бъде излъчен от “Продължаваме промяната” като първа политическа сила.


Това обаче би могло да спъне опита за излъчване на кабинет. Причината - от “Има такъв народ” са категорични, че няма да подкрепят правителство, част от което са Кирил Петков и Асен Василев. В същото време обаче от ПП настояват Василев да е тяхното предложение за премиер.


Левицата има седмица, за да се опита да върне изпълнен мандат на президента. Този срок не е записан в Конституцията, но от БСП посочиха, че няма да се бавят излишно. Ако мандатът не бъде реализиран, държавният глава ще разпусне Народното събрание, ще назначи служебен кабинет и ще свика нови избори, които ще се проведат вероятно през октомври.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3494 |19.07.2022 След остри спорове: Две комисии към НС одобриха промени на договора за първите Ф-16 . 0| 4353 |18.07.2022 ”Тренд”: ГЕРБ първи, ако изборите бяха днес. ПП ги следват . 0| 9829 |17.07.2022 Криминалист разкри: Военен магистрат, близък до Гешев, е бил сред първите на катастрофата на Семерджиев . 0| 3009 |14.07.2022 Нинова се похвали: За първи път България е на първо място в ЕС по индустриално производство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads