Реклама / Ads
5| 4879 |17.07.2020 НОВИНИ

Financial Times: Българският премиер под натиск след протести срещу корупцията

.
Случващото се в България все повече си пробива път в международни реномирани издания. За протестите и скандалите в родната власт пишат редица медии - ”Ройтерс”, ”Ню Йорк Таймс”, ”Евронюз”, ”Гардиън”, агенция ”Франс прес”. Вчера от протестите на живо предаваха и от RT Deutsch. Поредна статия за събитията е публикувана във Financial Times.
 

Ето и цялата статия във Financial Times:

 

Българският министър председател е подложен на огромен натиск. Протести заляха улиците на цялата страна а основното искане е оставката на правителството. Поводът е бликащ гняв заради провалът на премиера да контролира корупцията във властта.

 

Демонстрациите срещу Борисов започнаха миналата седмица. Те бяха провокирани от действията на прокуратурата, чиито служители нахлуха в сградата на Президентството. Румен Радев е отявлен критик на властта. Акцията бе проведена от тежко въоръжени лица. Това даде допълнителен тласък на вече съществуващата вражда между Радев и Борисов. Сегашният премиер е на власт за трети път в най-бедната европейска държава. Радев пък бе избран за държавен глава през 2016 г.

 

“Да изхвърлим мафията от правителството и прокуратурата”, призова Радев в своя реч пред протестиращите след инцидента.

 

Господин Борисов - доминираща фигура на българската политическа сцена, е бивш пожарникар и бодигард, който започва кариерата си като главен секретар на МВР. Пътят му стига до лидерския пост на министър председател и лидер на дясно-центристката партия в страната. Борисов обвини Радев миналия месец, че го следи с дрон.

Продължаващите протести обединиха в едно студенти, ученици, представители на бизнеса и политически опоненти на партия ГЕРБ.

 

На протестите е и 29-годишният Атанас Пеканов - икономист, който е работил дълго време в Австрия.

 

“България има нужда от добре функциониращи институции с голяма степен на доверие, които да отговарят пред върховенството на закона. Има нужда от социална  справедливост. Вместо това виждаме корупция и политици, които злоупотребяват с институциите в името на собствената си изгода”, заявява той.

 

Във вторник вечер няколко хиляди души се събраха пред сградата на правителството в столицата София. Протестиращите срещу кабинета поиската оставката на Борисов. Някои хвърлиха и червена боя по сградата. Счупиха стъклото на вратата.

 

Според доклад на Центъра за изследване на демокрацията от 2019 г. 35% от договорите за обществени поръчки включват корупционни практики.

 

След срива на частната КТБ през 2014 г. обвинения бяха повдигнати на 17 души. Институцията се използваше бизнеси и държавни компании. Източени са 2 милиарда евро.


Даниел Смилов, директор на Центъра за либерални стратегии в София, заяви, че протестиращите държат г-н Борисов отговорен за това, че не е успял да ограничи корупцията в правителството и е позволил на сенчестите местни бизнес групи да контролират отраслите на българската икономика.

 

“Не че премиерът просто толерира корупцията. Ескалиращите протести подкопават легитимността на неговото правителство“, заяви Смилов.

 

Борисов защити правителството си във видео, публикувано във Facebook. Но не адресира въпросите с корупцията. Той заяви, че работници и представители на синдикатите (които участват в протестите) трябва да преосмислят какво искат от държавата. “Направили сме толкова много, положили сме толкова много усилия… правителството на ГЕРБ е построило два пъти повече магистрали от Тодор Живков”, заяви премиерът.

 

Протестите не спират въпреки скока на заразени с коронавирус в столицата и други градове. Демонстрациите продължават, въпреки че официално събирания на големи групи от хора не са позволени.

 

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че е разпоредил изземването на документи и задържането на двама служители от Президентството - секретаря и съветника на държавния глава. Това е част от разследване по обвинения в търговия с влияние.

 

Господин Радев заяви, че се срамува от факта, че България е една от страните, които се намират в дъното на класацията на Transparency International по показател корупция.

Властта на президента е по-скоро представителна, но ако се наложи, той ще бъде човекът, който ще състави служебно правителство, ако сегашното подаде оставка.

 

През месец юни български новинарски сайт публикува снимка, на която се вижда как премиерът Борисов спи в своята резиденция, а на нощното му шкафче има пистолет. Друга снимка показва, че чекмеджето е пълно с пачки от банкноти по 500 евро, както и две малки кюлчета злато. Борисов заяви, че снимките с него са истински, но останалото е изфабрикувано.

 

“Виждаме институционална война, която въвлича премиерът, президентът и главният прокурор, който се смята за най-влиятелната личност. Това създава предпоставки за една много непредвидима ситуация”, заявява Николай Стайков от Антикорупционния фонд.

На българското Черноморие също имаше протест. Демонстратори се събраха в района на лятната вила на Ахмед Доган - съюзник на Борисов и бивш лидер на Движението за права и свободи - партия, която представлява етническите турци в страната.

 

Христо Иванов е лидер на “Демократична България” - проевропейска политическа формация. Той бе едно от лицата, участвали в протеста.

 

“Отчаяно се нуждаем от подновяване на политическата и правосъдната система. Прокуратурата и полицията са корумпирани структури, върху които има политическо влияние… липсва елементарно върховенство на закона”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5674 |16.07.2020 The Irish Times: Българският премиер - вкопчен във властта на фона на протестите срещу корупцията . 17| 7851 |25.06.2020 ”Гардиън”: Българският премиер може да бъде разследван за аудио заплаха да ”изгори” евродепутат . 4| 5562 |16.04.2020 Българският фармацевтичен съюз с декларация в подкрепа на проф. Асена Стоименова . 18| 4192 |09.04.2020 Десислава Танева: Няма да се откажем от идеята българският производител да влезе в големите хранителни вериги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads