Реклама / Ads
1| 3041 |29.03.2023 НОВИНИ

Финансира ли НФК транссексуално шоу?

.
Скандал кипи в публичното пространство след като бе разпространена информация, че Национален фонд ”Култура” е финансирал драг шоу с бинго на ЛГБТИ фондацията ”Сингъл степ”. Някои консервативни политици го определиха като шоу за трансексуални и заявиха, че е недопустимо тези пари да идват от държавата. Министерството на културата и НФК започнаха проверка.
 

Финансирането е по програма, част от пакета мерки, пуснати миналата година за възстановяване след COVID-19. Според настоящото ръководство на Министерството на културата обаче предишния състав на кабинета "е отворил фунията широко" и финансиране е било отпуснато за всички, независимо дали отговарят на всички условия. 


"В тази програма бяха подадени 540 проектни предложения. Това е огромен обем. Малко над 170 спечелиха. Това е част от програмата на организацията. Важно е да се направи паралел - не е проблемът типа проект. Това са обществени дискусии, които трябва да се водят. Но тяхното място е в социално-ангажирани изкуства. Тук е и огромният проблем с външните оценители, извън екипа на НФК. Много непопулярен ход от страна на ресорния зам.- министър по онова време, с когото лично аз съм водила разговор по темата - поканиха всеки да дойде да оценява. Не вярвам, че са повече от 10-15 хората в България, които могат да оценяват подобен тип проект", заяви пред bTV настоящият зам.-министър на културата в служебното правителство Марина Василева.


"Артистите са част от ЛГБТИ общността. Не съм гледала шоуто. Това са публични събития във въпросното пространство - отворена, реална сцена. Тази организация няма място в тази програма, защото това е организация, която се самофинансира, защото има бар и ресторант, достъпът е с платен вход. Създаването на самата сцена е обезпечено от немалко финансиране през “Америка за България”. Грешка на предишното правителство е, че се подведоха по общественото обсъждане, на които бяха подложени тези програми и решиха да угодят на всички. Пуснаха пари за всички", допълни тя. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3054 |22.02.2023 ЦИК определи условията за финансиране на предизборната кампания . 1| 3028 |21.02.2023 До 100 000 лв. съфинансиране за работодателите по Фонд „Условия на труд“ . 4| 3201 |20.02.2023 Ковачевски: Партии и лица, финансирани от трети страни пречат на отношенията София - Скопие . 4| 3121 |10.02.2023 Европейският съюз отпуска финансиране за границата ни с Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads