Реклама / Ads

14| 3263 |09.07.2021 НОВИНИ

Финансовият министър: Очакваме преизпълнение на приходите в бюджета с около 1,5 милиарда

.
Асен Василев Източник: БГНЕС
Благодарение на действията на НАП и на Митници очакваме преизпълнение на приходите в бюджета с около милиард и половина, това заяви служебният министър на финансите Асен Василев в ”Още от деня”.

"Това е основното нещо, което залагаме в една актуализация на бюджета, която да бъде внесена в новия парламент. Този милиард и половина да бъде заложен за евентуално посрещане на тежка COVID криза през есента и зимата, и държавата да има осигурен ресурс", поясни Асен Василев.

 

Той съобщи, че в министерството са открили случаи на неточни методически указания и директно пренебрегване на закона, където определени хора са си превишавали правата и са възлагали дейности без да има осигурено финансиране.

 

"Открихме скандални неща. Договор, който е за 20 милиона, се възлагат по него дейности за 180 милиона. Не само това, но в доклада пише, че няма осигурено финансиране на тези дейности, те са много спешни, молим когато се осигури финансиране, те да бъдат възложени. Това се случва на 7 април тази година. На 8 април УС на Пътна инфраструктура казва, възлагайте дейността, Министерски съвет да приеме постановление и да осигури финансиране. УС на Агенцията задължава Министерски съвет какво да направи без да има абсолютно никакво право за това.

Става въпрос за инфраструктурна отсечка за 91 милиона. По този начин имаме над 2 милиарда и половина възложени дейности от Агенция Пътна инфраструктура извън техния бюджет. Вчера направихме прегледа на обществени поръчки, язовири, инхаус процедури, автомагистрали, на мен ми трябваше около час да се съвзема, защото количеството течове, които са се случвали е огромно. Но това което ме натъжи е че ние сме казвали, че нямаме 10 милиона да си лекуваме децата, но имаме 12 милиарда, които да раздадем без конкурс, от които 980 милиона сме ги дали на една строителна фирма", заяви Асен Василев.


Той допълни, че се работи в посока да се забранят такива процедури без конкурс.

"Работим по процес тези проекти да не стават на тъмно, а да е ясно и да се организират честни прозрачни конкурси за тези проекти и да има обществен дебат за какво си харчим парите", каза финансовият министър.


Асен Василев поясни, че проблемът с инхаус процедурите е, че се превъзлагат поръчки на частни фирми без конкурс.

 

По думите му пенсиите могат да бъдат увеличени, ако се спрат кражбите.

 

"Това което ние сме заложили като разчети е между 100 и 150 милиона на месец. Общият разход на година за пенсии е 12 милиарда. Това означава, че пенсиите могат да бъдат увеличени с около 15, 16 процента", коментира Асен Василев.

 

Той беше категоричен, че парите за увеличението на пенсиите ги има в бюджета. Според Асен Василев няма нужда от увеличение на данъците и на здравните осигуровки и, че това което трябва да се направи е да се огледат разходите.

 

"Аз винаги съм бил в експертна роля, ако се сглоби експертен кабинет с чисти лица, с които може да се работи, и ако имам свобода на действие, и възможност да продължим това което правим, да повишаваме събираемостта, да намаляваме течовете, бих се замислил за една такава роля. Ако кабинетът е политически, не ме търсете", категоричен бе министър Василев.


Той уточни, че няма предложения, и че докато не е ясно какъв ще бъде кабинета, не би участвал в такъв.

 

"Аз бих бил доволен да работя с експертен екип за бъдещето на България, ако стане въпрос да си наредим наши хора, да се правят политически договорки, не се занимавам с тези неща. Това не е свързано с пост, това е свързано с морала на хората", подчерта Асен Василев.


Той каза още, че не следи от близо какво се случва с изборите, защото е прекалено зает с бюджета, но се надява вотът в неделя да бъде честен, успешен и безпроблемен. Според финансовия министър Асен Василев служебният кабинет е осигурил машини и спокойствие и по тази причина се надява да има по-честен и по-спокоен вот на 11 юли.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 3297 |07.07.2021 Транспортният министър: Ремонт на 15 вагона струвал колкото да се купят нови . 4| 2508 |05.07.2021 Транспортният министър: Подкрепям увеличаването на часовете за кормуване на кандидат-шофьорите . 11| 2866 |02.07.2021 Здравният министър: Това е измамно спокойствие, не сме застраховани от нова вълна . 3| 2686 |30.06.2021 Транспортният министър: С БДЖ нито пътуваш безопасно и комфортно, нито пристигаш навреме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ