Реклама / Ads
5| 8682 |09.03.2008 НОВИНИ

Фирма на Фуат Гювен и Мултигруп придоби тютюневата фабрика в Кърджали

.
Фуат Гювен получава фабрика "Кърджали табак". Решението е взето в ДПС, заповедта е спусната лично от Ахмед Доган, а работата свършил депутат от движението, шеф на парламентарна комисия.
 
Това съобщиха за Frognews.bg източници от града на Арда. Доказателства черно на бяло за това нямало, но всички в града знаели, че е така, твърдят източниците ни.

Истината е, че в. "24 часа" обяви, че именно Гювен е купувачът на фабриката. Информацията се базира на фактите, че турският бизнесмен от български произход притежава мажоритарния дял във фирма "Аудатур", в която държавата се задоволила да е миноритарен съдружник. Всъщност мажоритарният пакет някога се е държал от фирмата на Илия Павлов "Балкантурист БГ", който според запознати отдавна е придобит от Гювен, след като Павлов бе убит на 7 март преди пет години. По ирония на съдбата точно на същата дата бе обявено, че турският бизнесмен придобива фабриката в Кърджали. Връзката между боса на Мултигруп Илия Павлов и Гювен е от много години. Запознал ги Доган. Илия е гостувал многократно в Турция на своя приятел, правили са и заедно бизнес. Турският бизнесмен купи след смъртта на Павлов и други фирми от Мулти, а дъщеря му дори стана директор на завод "Елкабел", някога притежание на групировката.

В определения срок за подаване на оферти за покупка на притежаваното от "Булгартабак-Холдинг" АД акционерно участие в капитала на "Кърджали-Табак" АД са подадени 16 оферти. Документите са отворени в присъствието на представители на подалите офертите лица от определената съгласно Конкурсната документация конкурсна комисия. След преглед на офертите, поради констатиране на пропуски и нередности в част от обвързващите финансовите оферти на участниците до окончателното класиране, са допуснати седем участници. Участникът с най-висока предложена покупна цена е "Аидатур" АД, гр. Хасково, като предложената цена на продавания пакет акции е в размер на 6 013 110 лв. или с 4 507 110 лв. повече от обявената минимална цена от 1 506 000 лв. за предлагания пакет акции. При предходните процедури за продажба на притежаваното от "Булгартабак-Холдинг" АД акционерно участие в капитала на "Кърджали-Табак" АД, проведени през май и август 2007 год., при минимални цени на продавания пакет акции в размер на 2 500 000 лв. (май 2007 год.) и 2 100 000 лв. (август 2007 год.) не се явиха купувачи. Съгласно определения от Надзорния и Управителния съвет на "Булгартабак-Холдинг" АД метод настоящата процедура, по продажбата на притежаваните от холдинга акции в капитала на "Кърджали-Табак" АД (461 828 броя обикновени безналични поименни акции, представляващи 90.564 % от капитала на дружеството) се осъществява чрез публично оповестен конкурс с единствен критерий за оценка на офертите - размер на предложената покупна цена, при минимална конкурсна цена в размер на 1 506 000 лева. Предстои разглеждане на проекта на договор от корпоративните органи на "Булгартабак-Холдинг" АД. 

fuat.jpgДоста странна е предисторията на сегашното напазаруване на фабриката в Кърджали. Миналата година не се появи нито един желаещ на обявения търг. Първоначалната обявена цена на фабриката бе 2 500 000 лева. Тогава Гювен е можел да купи дружеството само с един лев над отправената оферта, но не го е сторил. Тогава изпълнителният директор Юмер Юмер обявява, че в дружеството работят около 30 служители административен и обслужващ персонал. В манипулационния цех имало 1060 тона продукция, готова за експедиция. Какво е станало с нея - не се знае, но дори още да е там, няма голяма стойност. През миналото лято е продължило изкупуването на тютюни от реколта 2007 г. 

Скандал с името на Гювен избухна неотдавна по повод на твърдението, че МВР е получавало пари от безмитна търговия с горива в продължение на 17 години. Това е ставало въпреки настойчивите критики на Европейската комисия и САЩ срещу този търговски режим като източник на корупция. Сметната палата разкри, че фирмата на Гювен, която сега купува фабриката в Кърджали, държи и бензиностанцията на ГКПП Капитан Андреево - същата е плащала на полицията процент от печалбата си. Немалка част от безмитната търговия с горива у нас се държи от турския гражданин Фуат Гювен. Парите са постъпвали официално в МВР, съобщи в. "Сега". Преводи към полицията от безмитната търговия с гориво се извършват от 1992 г. до 2006 г. Основанието е заповед на тогавашния финансов министър Иван Костов, според която се дава лиценз за безмитна търговия с горива на фирма "Братя Василеви" и срещу това тя подобрява инфраструктурата на ГКПП и внася отчисление от печалбата си за държавата.
Впоследствие обаче бензиностанциите на "Братя Василеви" са купени от Фуат Гювен.
Дори и след като нормативното основание за плащанията отпада, фирмата продължава да превежда пари на МВР, става ясно от доклада. Затова Сметната палата настоява да се изясни юридическото основание, на базата на което Национална служба "Полиция" ги е приемала. В доклада обаче не се посочват конкретните суми, превеждани на полицията.
Безмитните търговски обекти са критикувани от ЕС, защото създават нелоялна конкуренция и служат за прикритие на контрабандата. След последния междинен доклад на Еврокомисията от края на януари правителството бе принудено да закрие безмитната търговия по сухопътните граници.
През 2005-та бизнесменът купува наведнъж три водноелектрически централи и така става собственик на общо осем ВЕЦ-а, бургаския завод "Елкабел", две бензиностанции, хотели.
Гювен е роден е през 1955 г. Завършва строителния техникум в Кърджали и се записва в Института по строителство в София, специалност хидромелиорации. През 1977 г. Фуат и семейството му се изселват в Турция. В Истанбул продължава висшето си образование и още като студент започва дребен бизнес с кожи. След 10 години построява първия си завод за кожени изделия.
На българския пазар стъпва за първи път през 1990 г., когато купува бензиностанция в свободната зона на Свиленград.
Три години по-късно инвестира във втора бензиностанция - отново в свободна зона, но този път във Видин. В 8-те му действащи фирми у нас работят близо 800 души.

Има оперативни данни за извършени нарушения на закона в продължение на дълъг период от турския гражданин Фуат Гювен. Това пише в доклад на МВР още от 2002 година. Гювен е герой на още много преписки, докладни, анализи на службите, но досега не е попадал в обсега на Темида. Този човек се ползва от "политическия чадър" на ДПС, категорични са митнически служители от Свиленград.

Говори се също, че имал топли отношения с Иван Костов още когато бе министър на финансите. Именно по негово време  той открива първата си бензиностанция в безмитната зона. Това става за една нощ и смайва митничарите, които са видели какво ли не. Това може да стане само с висше покровителство, категорични са запознати. Бизнесът му бързо се разраства. Името на Гювен се споменава и в трафика на петрол по времена югоембаргото. Висши служители на МВР твърдят, че турчинът с български корен е бил разработван от нашите служби още по времето на правителството на Иван Костов от шефа на НСС ген. Атанас Атанасов. По-скоро му е направена фиктивна вербовка, защото след това никой за нищо не го е закачал, твърдят служители от полицията. Така с помощта и на СДС и ДПС "политическият чадър" над Гювен става още по-сигурен. В същото време наши контраразузнавачи смятат, че Гювен работи и за турските тайни служби. В Истанбул той често се хвалел с големите си връзки в българския политически елит, а тук - с турските си покровители. В средите на ДПС се говори, че чрез подставени лица Гювен е придобил по Черноморието над 50 апетитни имота. Тесни връзки с него поддържал още от години сегашният депутат от ДПС и бивш седесар Христо Бисеров. Според слухове Гювен щедро финансирал и последната от предизборните кампании на ДПС.

Всичко това са недоказани обвинения. Фуат Гювен е уважаван бизнесмен и българската държава няма никакви претенции към него, категорични са хора от ДПС. Според тях злонамерени слухове се пускат от нелоялни конкуренти и политически противници. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5180 |09.03.2008 "Вина има, виновни няма" ще е изходът от трагедията . 15| 5215 |08.03.2008 Георги Първанов: Бях в Симитли, но не за вълци. Стига спекулации! . 3| 5214 |08.03.2008 ВМРО иска Национална гвардия . 0| 5251 |08.03.2008 Желязната лейди в болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads