Реклама / Ads
4| 4913 |29.04.2021 НОВИНИ

Фирма около Маджо получила заем от 19 млн. лева от ББР

.
Българската банка за развитие отпуснала солен заем на фирма, близка до Младен Михалев - Маджо. ББР смени ръководството си заради съмнителен кредит на колекторска компания. Уволнението на Стоян Мавродиев бе разпоредено лично от Борисов. Сменено бе цялото ръководство. Поспря практиката милиони да се отпускат до подозрително близки до властта фирми, а покрай изборите фокусът съвсем се измести. Досега.
 

19 милиона лева са били отпуснати от ББР за наскоро създадената компания "Новактис" с договор от 6 април. Формално нейни собственици са Мирослав Илиев (70%) и Красимир Минчев (30%), но косвените индикации водят към някогашния лидер на силовата групировка СИК Младен Михалев-Маджо, показва разследване на “Капитал”. 

 

Два дни по-късно, на 8 април, компанията придобива имоти в Силистра и Варна от "Феникс кепитъл". Основно това е някогашният завод за аерозоли, силикони и други уплътнители на фалиралия "Бросс холдинг", който чрез доста спорни действия през 2013 г. измъкна активите буквално под носа на тогавашните си кредитори - ОББ и ДСК, и ги остави с около 10 млн. лв. несъбираеми вземания. Разследване на "Биволъ" от 2019 г., базирано на изтеклите документи от Panama Papers, пък показа, че въпреки че не е деклариран като такъв в България, краен действителен собственик на "Феникс кепитъл" е именно Михалев.

 

За това, че отново зад "Новактис" стои той, индикациите са косвени. Мажоритарният собственик и изпълнителен директор на дружеството, купило завода със заем от ББР, Мирослав Илиев е бил в борда на "Бросс холдинг" над десет години - от 2002 г. до залеза на завода в началото на 2013 г. Новата компания до голяма степен репликира предишната - и при нея формално собствениците се водеха хора, които, преди да създадат "Бросс" през 1997 г. във Варна (първоначално като вносител на строителни материали), нямат бизнес история и известни връзки със СИК или Михалев.

 

Маджо и Мавродиев 


Бившият директор на ББР е едно от най-близките до Делян Пеевски лица. Името му бе замесено в разгара на лятото, когато по време на живо включване на протестите Димитър Ламбовски се приближава до бившия правосъден министър и настоящ депутат от “Демократична България” Христо Иванов и му подшушва, че “оня се обадил на Маджо”. Оня всъщност е именно Мавродиев. 

 

Бившият шеф на ББР освен всичко беше част и от икономическия екип на ГЕРБ още от създаването на партията. Бил е шеф и на Комисията за финансов надзор. 

ФрогНюз припомня още, че съвсем наскоро имената на Ламбовски и Мавродиев се завъртяха отново в общественото пространство, заради запис, в който се говори за “шиши” и къщи в Гърция. 

 

Стоян Мавродиев определи записа като "сглобка-фалшификат-долнопробен фейк" и заплаши да съди всеки, който го разпространява. Димитър Ламбовски казва, че има спомен за разговора, но няма никаква идея кой е направил записа, нито кой го е пратил до медиите.

 

От записа се разбира, че двамата мъже с гласовете на Ламбовски и Мавродиев най-вероятно са се срещнали в заведение. От разговора може да се съди, че е проведен през есента на 2018 година, тъй като се коментират събития, актуални към онзи момент.

Ламбовски хвали мъжа с гласа на Мавродиев, че е постигнал голям успех с назначаването за шеф на Българската банка за развитие, защото шефският пост в държавната банка е "много по-стратегически" от този в Комисията за финансов надзор.

Ламбовски казва, че след като Мавродиев е ОК с Шиши и Бойко, нищо не може да го вдигне от шефската позиция в банката. Неговият събеседник признава: "И с двамата съм в прекрасни отношения"


"Виждам, че с Доган си имат сделка. И си ги крепят. Т’ва казвам, т'ва казвам, че с Шиши знаеш, че съм близък, в добри отношения", казва събеседникът на Ламбовски. После допълва: "Шиши каза, сутринта сме си говорили, с Шиши, няма да ги пускаме, никакви предсрочни избори. Мандата до края".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3515 |27.04.2021 Назначения! Бивш зам.-министър на Борисов - в борда на горско предприятие. Синът на Главчев - в управата на аграрна фирма . 0| 3263 |25.04.2021 Затварят участък от Южната дъга на Софийския околовръстен път . 9| 3849 |13.04.2021 Анализаторът Слави Василев: Има вероятност за правителство около Трифонов, за да зашият шамар на Борисов . 9| 3046 |13.04.2021 Лекар: Нормално е хората да предпочитат ваксина, около която няма толкова шумотевица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads